Lévai György a NÉP elnökének oldala

"Morvai a Jobbik Gyurcsánya" a jövőben nem kellene használni a "cigánybűnözés" szót.
Írta: kedd 24 május 2011 - 08:57:28 |

{FBLIKENEWS}

Hiába nőtt az utóbbi időben a Jobbik népszerűsége, az "egyenruhás bűnözés" ellen hatályba lépett törvénymódosítás érzékenyen érintette a pártot. Információnk szerint a szervezet vezetői lázasan keresik a jogi kiskapukat, hogy a gárdisták megint masírozhassanak, miközben Morvai Krisztina egyik nyilatkozata vihart kavart a párton belül.


Hatalmas érvágás a Jobbiknak, hogy májusban módosították a büntető törvénykönyvet, két év börtönt kilátásba helyezve annak, aki rendfenntartósdit mer játszani. Az elsősorban a Jobbikhoz közeli gárdistáknak szánt törvénymódosításra azután került sor, hogy Gyöngyöspatán összecsaptak egymással a szélsőjobbosok és a helyi cigányok. Noha az erőszak már a Jobbiknak sem kedvezett, a párt összességében profitált Gyöngyöspatából és az ahhoz hasonló vidéki „haknikból”: a Vona Gábor vezette párt népszerűsége – legalábbis a Medián legfrissebb felmérése szerint –  nőtt.

btk-módosítás kifejezetten érzékenyen érintette a radikális pártot, melynek eszköztárából sosem hiányozhatott a gárdisták masírozása. A parlamenti frakciójukhoz közel álló forrásokból úgy tudjuk, a Jobbik vezetése jelenleg a jogi kiskapukat keresi annak érdekében, hogy újra a gyöngyöspataihoz hasonló megmozdulásokat szervezhessen. „Amint biztonsággal újra indulhatnak a felvonulások, azonnal újra fognak indulni” – mondta egyik forrásunk. Úgy tudjuk, a párt rövid távú stratégiája most az, hogy minél több lakossági fórummal és fogadóórával pótolják a megmozdulásokat, így tartva fenn a kapcsolatot a vidéki emberekkel. Vonáék a jövőben inkább a szociális témák felé fognak nyitni, a leszakadó Fidesz-szavazók kegyeit keresve.

Morvai nyilatkozata kiverte a biztosítékot

A Jobbikon belül már rendeződtek ugyan a nagyobb konfliktusok (a mérsékeltebb és a radikálisabb erők kiegyeztek egymással), de a szervezet belső élete most sem mentes feszültségektől. Információnk szerint legutóbb Morvai Krisztina nyilatkozata verte ki a biztosítékot a pártvezetésen belül, amikor az EP-képviselő a köztelevízióban arról beszélt, hogy a jövőben nem kellene használni a "cigánybűnözés" szót.

Morvai Krisztina

Fotó: MTI Fotó: Komka Péter

Morvai nyilatkozata a párton belül mindenkit meglepett, a jogásznő ugyanis előtte senkivel nem egyeztetett erről. Noha egyes jobbikosok elvárnák, Vona Gábor mégsem mer Morvaival konfrontálódni, mert az emberek szemében ő a párt egyik arca. „Morvai megpróbál intézmény maradni a párton belül, ő a Jobbik Gyurcsánya. Nincs benne az elnökségben, de akár egy önálló párt alapítására is képes lenne, bár ennek kicsi a valószínűsége. Mindenesetre komolyabb következmények nélkül megtehet bármit” – mondta róla egyik forrásunk. Általános vélekedés a Jobbikon belül, hogy Morvai az EP-választásra rengeteg szavazatot hozott, az országgyűlési választásra keveset, azóta pedig inkább csak visz. S a párton belül alacsony ugyan a támogatottsága, ám ha kenyértörésre kerülne sor, a frakción belül Gaudi-Nagy Tamás és Zagyva Gyula biztosan mellé állna – állították többen lapunknak. Előbbi azért, mert vele járja az országot, utóbbi pedig Budaházy György miatt, aki mellett Morvai rendszeresen kiáll.

Toroczkai szerepe csökkent

A Jobbik belső erőviszonyai amúgy keveset változtak az utóbbi időben. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomból (HVIM) ismert Toroczkai László szerepe csökkent. Ez részben annak tudható be, hogy a HVIM taglétszáma információnk szerint stagnál, miközben a Jobbiké nő, emellett Toroczkai „médiabirodalma” is ingatag lábakon áll, ellentétben a Jobbik körüli médiával. A párt egyébként most igyekszik zárni a szélsőjobb felé. Még a radikálisabb irányvonalat képviselő jobbikosok is azon a véleményen vannak, hogy nem érdemes a Jobbiknak látványosan közösséget vállalnia a "háború után vágyakozó", nyíltan antiszemita és rasszista szervezetekkel, ezzel ugyanis a párt aláásná azt a stratégiáját, aminek lényege, hogy a kormányzóképesség látszatát mutassa a választók felé. Ráadásul a pártnak Gyöngyöspatán kifejezetten ártott a Véderő nevű szervezet akciója, noha ezzel a társasággal nem is volt kapcsolatuk – leszámítva azt, hogy a Véderő vezetője, Eszes Tamás egykoron a Magyar Gárda "kötelékében" szolgált.


Forrás: HVG nyomán
Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 2.0796 másodperc, 0.7440 lekérdezési idõ.