Lévai György a NÉP elnökének oldala

Közélet
Ismét lesz határellenőrzés az egész EU-ban?
Írta: hétfő 16 május 2011 - 12:41:09 |

Ismét lesz határellenőrzés az egész EU-ban?

Az Európai Unió tagállamainak már több mint a fele véli úgy, hogy reformra szorul a személyek szabad mozgását biztosító, a közösség egyik alappillérének számító schengeni egyezmény – adta hírül brüsszeli értesülések alapján a Frankfurter Allgemeine Zeitung.Ennek részeként bővítenék azon események körét, amelyekre hivatkozva ideiglenes határellenőrzést vezethetnének be az egyes országok. A jelenlegi schengeni egyezmény ezt csak abban az esetben teszi lehetővé, ha anélkül a társadalmi rend vagy a belső biztonság komoly veszélybe kerülne, a jövőben viszont például akkor is meg lehetne ezt tenni, ha tömeges menekülthullámmal kell számolni a tagországoknak.

Az egyelőre vitatott kérdés, kinek kell engedélyezni a határellenőrzés visszaállítását. A tagországok szerint ennek tagállami hatáskörben kellene maradni – jelenleg ez a helyzet, csak előzetesen értesíteni kell az Európai Bizottságot –, Brüsszel viszont az európai szintű döntéshozatal irányába szeretne elmozdulni.

A schengeni egyezmény újragondolásának szükségessége azután merült fel, hogy az arab forrongások miatt 25-30 ezer afrikai menekült érkezett Olaszországba, ahonnan egy részük a kontinens belseje felé vette az útját. Emiatt előbb a franciák sűrítették az ellenőrzéseket határaikon, majd a dán kormány jelentette be, két-három héten belül „bevezeti a határellenőrzést”.

Az ezt követő összeurópai felhördülés nyomán ezt később úgy pontosította, hogy csak célzott vámellenőrzésekről, nem pedig a személyforgalom általános kontrolljáról van szó, az intézkedés pedig összhangban áll a schengeni egyezménnyel.

Az afrikai menekülthullám miatt Ausztria is erősítette a kontrollt olasz határa környékén, a helyzet eszkalálódása esetén pedig a hadsereget is igénybe venné erre a célra – mondta a Kuriernak Johanna Miki-Leitner osztrák belügyminiszter. Sietett azonban hozzátenni: kormánya továbbra is elkötelezett a szabad mozgáshoz való jog mellett, „tartós ellenőrzésről” pedig csak indokolt esetben lehet szó.

Szerző: Világgazdaság - W. B.


Figyelem az oldalon megjelenő írásokban szereplő helyek, adatok, dátumok, életrajzi adatokban szereplő átfedések, vagy simán csak átfedések, pusztán a véletlen művei, szüleményei ! Az, hogy a blogon megjelent cikkekben szereplő emberek ugyanazon a helyen éltek, dolgoztak vagy ugyanabba az iskolába jártak szintén csak a véletlen szüleményei.
Minden az ilyen adatokból levont összefüggés, vagy következtetések pusztán a véletlen művei !

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf