Lévai György a NÉP elnökének oldala

Autós felvonulással tiltakoztak a magas benzinárak miatt
Írta: hétfő 14 március 2011 - 11:02:13 |

{FBLIKENEWS} Összesen több tízezer autós tiltakozott vasárnap Bulgária több városában a magas benzinárak miatt.

A fővárosban, Szófiában a parlamentnél gyülekeztek dudáló, a fényszórókat villogtató autós tüntetők. Követelték, hogy a kormány fékezze meg a benzinárak szárnyalását.

Fotó: data.sporthirado.hu

A fekete-tengeri kikötővárosokban, Burgaszban és Várnában, valamint a Duna menti Ruszéban és a középső országrészben, Plovdivban egyaránt hosszú kocsisorok kígyóztak a benzinkutaknál, mert az interneten meghirdetett tiltakozó akció résztvevői egy-egy leváért (körülbelül 140 forintért), mintegy fél liter benzint tankoltak.A tiltakozók azt mondják, a kormánynak meg kellene akadályoznia, hogy az orosz Lukoil többségi tulajdonában lévő burgaszi finomító újabb - a tüntetők szerint "spekulatív" - áremelést hajtson végre, vagy pedig csökkentenie kellene az áfát.

A bolgár fuvarozók a jövő hétre sztrájkot hirdettek.A kormány utasította a versenyhivatalt, vizsgálja meg, hogy az ágazat szereplői közötti kartell-megállapodás nem játszott-e közre a benzinárak emelkedésében. Bulgáriában több éves rekordokat döntenek az üzemanyagárak; egy liter benzin átszámítva 342 forintba kerül, egy liter gázolaj ára 2,55 leva (356 forint).

Szerző: MTI Eco vg.huHírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 2.1399 másodperc, 0.6490 lekérdezési idõ.