Lévai György a NÉP elnökének oldala

Átverik a sógorok a magyar munkavállalókat
Írta: hétfő 14 március 2011 - 11:08:35 |

{FBLIKENEWS} Számtalan trükköt találnak ki osztrák szociális csalók, hogy rászedjék a magyar vendégmunkásokat - írja a Népszabadság. Gyakran be sem jelentik őket, és nem kapják meg az egyébként járó pluszjuttatásokat.

Szerveződnek a szociális csalók Burgenlandban, az osztrák munkavállalóknak ezért is össze kell fogniuk a magyarokkal a május elsejétől felszabaduló munkaerőpiacon - állítja Anton Wesselich, a Pro-Ge szakszervezet tartományi titkára.A Népszabadság beszámolt egy Jánossomorján tartott fórumról, ahol a főként a nyugati határ menti településekről érkezett érdeklődőket tájékoztatták a lehetőségekről és a veszélyekről.

munka
Az osztrák szakszervezeti vezető elmondta: a munkaadók számtalan trükköt találnak ki, rábeszélik a magyarokat arra, hogy jobb, ha csak heti húsz órára jelentik be őket, a többi pénzt zsebbe kapják.


Próbálkoznak azzal is, hogy az aláíratott német nyelvű szerződés teljesen mást tartalmaz, mint a munkavállaló által is elolvasott magyar.


Nem utalják nekik az időarányosan az idénymunkásoknak is automatikusan járó 13. és a 14. havi fizetést, a túlmunkáért pedig legalább 50 százalékos felár járna, ezt sem kapják meg. Sokukat pedig be se jelentik, noha a munkavállaló úgy tudja, legálisan dolgozik.Ausztriában jelenleg 27 ezer magyar állampolgár dolgozik legálisan, közülük mintegy 12 ezren a közeli Burgenland tartományban.


Forrás: Népszabadság,
hirado.huHírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 1.8802 másodperc, 0.5574 lekérdezési idõ.