Lévai György a NÉP elnökének oldala

Templomot találtak a Nílus deltájában
Írta: szombat 11 december 2010 - 18:53:06 |

{FBLIKENEWS}

II. Ptolemaiosz Philadelphosz által építtetett 2300 éves templomot fedeztek fel Egyiptomban, a Nílus deltájában.


A Hawaii Egyetem régészei, akik Robert Littman professzorral az élen az ősi Thmuisz - Tell el-Timai - városában végeznek feltárásokat, úgy vélik, hogy azt a templomot fedezték fel, amelyet II. Ptolemaiosz halott felesége, II. Arszinoé emlékére emelt.

"Eddig bordázott oszlopok kerültek napvilágra, valamint egy felirat Ptolemaiosz kartusával" - magyarázta Robert Littman, hozzátéve, hogy az oszlopok méretéből ítélve nagy templomról lehet szó.A régészek további kutatásokat terveznek, így geofizikai módszerekkel, egyebek közt nagyfrekvenciás elektromágneses hullámok alkalmazásán alapuló földradarral - Ground-Penetrating Radar - vizsgálják át a területet, hogy megállapítsák az építmény méreteit, tervrajzát.

II. Ptolemaiosz
A Kr.e. 282 - Kr.e. 246 között uralkodó II. Ptolemaiosz, Nagy Sándor tábornokának, a dinasztiaalapító I. Ptolemaiosz Szótér és második felesége, I. Bereniké gyermeke volt.Uralma alatt Egyiptom megerősödött, dinasztiájának hatalma megszilárdult. Háborúzott Szíriával, diplomácia kapcsolatokat épített ki Rómával, s visszavitette Alexandriába Nagy Sándor holttestét.. Országszerte nagyarányú templomépítkezéseket folytatott, megalapította Bereniké és Ptolemaisz városokat.
AJÁNLOTT LINKEK:Cikk a felfedezésről - angolul (Science Daily)
Forrás: MTI


Elsüllyedt "Atlantisz" a Perzsa-öbölben?
Írta: szombat 11 december 2010 - 18:50:28 |

{FBLIKENEWS}

Régészek és antropológusok szerint nem lehetetlen megtalálni a világ legősibb civilizációját a termékeny félholdban.

Jeffrey Rose antropológus tanulmányában azt állítja, minimum hetvenötezer évvel ezelőtt egy meglehetősen fejlett emberi civilizáció uralta a Perzsa-öböl jelenleg víz alatt lévő területeit.A legkorábbi emberi civilizáció egy termékeny patatok táplálta medencében és a buja zöld növényzettel borított területen épült föl. Ideális menedékként szoglált a hatalmas és tágas terület a környező sivatagi körülmények között. A civilizációt az utolsó jégkorszak olvadó jege miatt megnövekedett tengerszint süllyeszthette a víz alá.Jeffrey Rose szerint ez az az időszak, mintegy 8000 évvel ezelőtt, amikor is már hihetetlenül fejlett civilizációk jelentek meg az öböl partja mentén. Ezek a civilizációk véleménye szerint nem létezhettek előzmények nélkül.

Nem jöhettek csak úgy a semmiből.Az antropológus szerint döntő bizonyíték elméretére a Jebel Faya 1 lelőhely, amelyet négy évvel ezelőtt fedeztek föl. A német Tübingeni Egyetem régésze, Hans-Peter Uerpmann három különböző kőkorszakban épült települést tárt fel a 125 ezer és a 25 ezer évvel ezelőttről származó időszakból a víz alatt.A jövőben a búvárrégészet igazolhatja, hogy valóban helyes-e Rose meglátása, és hogy a Perzsa-öböl víze alatt rejtőzhet az eddig ismert legősibb emberi civilizáció.

AJÁNLOTT LINKEK:Tanulmány a Perzsa-öbölben elsüllyed civilizációról - angolul (Current Antropology)Cikk a Perzsa-öbölben elsüllyedt civizációról - angolul (io9)
Forrás: io9/Current Antropology


Bloomberg: Nagyobb a magyar csődkockázat, mint az iraki!
Írta: péntek 10 december 2010 - 16:12:43 |

{FBLIKENEWS} A hazai államcsőd ellen köthető biztosítás felára meghaladja Irak kockázatát.

A Bloomberg hírügynökségen a nap grafikonja a magyar és az iraki 5 éves CDS-árazás. A magyar államcsőd ellen köthető biztosítás felára meghaladja az iraki értéket, vagyis a piac szerint nagyobb esélye van a hazai csődnek, mint az ázsiai ország fizetőképtelenségének.

Magyarország 5 éves CDS-felára első alkalommal haladtam eg az irakit tegnap – írja a Bloomberg.Magyarország az Európai Unió legeladósodottabb kelet-európai országa, csatlakozott Görögországhoz, Portugáliához, Írországhoz és Ukrajnához. Ezen országok csődkockázata magasabb, mint az iraki – közölte a hírügynökségA Bloomberg adatai alapján május 9-e óta 41 ország közül a magyar CDS-felár nőtt a legnagyobb mértékben december 6-áig. A Moody’s ekkor minősítette le Magyarországot „Baa3” kategóriába, a legalacsonyabb, még befektetésre ajánlott szintre.


magyar és az iraki CDS-felár "összeér" - Forrás: Bloomberg
Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemzője szerint Magyarország az egyetlen feltörekvő európai ország, akinek fizetőképességi problémája lehet. „Nincs még egy ország, melynek ilyen magas az államadóssága” – tette hozzá.


A magyar államadósság a GDP 79 százaléka lehet ebben az évben – írja a Bloomberg.
Szerző: Bloomberg - Világgazdaság OnlineSz*ros csirkét vegyenek
Írta: vasárnap 14 november 2010 - 12:13:35 |

{FBLIKENEWS}
Sz*ros csirkét vegyenek - egyre több szemetet nyomna le a torkunkon a Tesco

Biztos, hogy ezt esszük?
Majdnem 300 kilogramm bélsárral szennyezett csirkehúst talált és zároltatott a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal nemrég a Tesco egyik áruházában, míg egy másik üzletben egeret találtak ugyanebben az akciós termékben.
Az áruházak mégsem vonták ki a forgalmazásból ezeket - írja a Magyar Nemzet. A dolgozók csupán egy levelet kaptak a vezetéstől arra vonatkozóan, hogy figyeljenek jobban az érintett tételre. A szakhatóság tájékoztatása szerint viszont azonnal le kellett volna venni a polcokról a húst és teljes fertőtlenítést kellett volna végezni. A hivatal jövő hétre végez az ügy kivizsgálásával - írja a lap.
(MNO, FH, Hírszerző nyomán)


Olajat és földgázt talált a Mol
Írta: kedd 09 november 2010 - 15:27:51 |

{FBLIKENEWS}
Sikeres pakisztáni kutatófúrásról számolt be a Mol Nyrt. a BÉT honlapján pénteken. A társaság tájékoztatása szerint ezúttal olajat és földgázt találtak a Pakisztán KPK tartományában lévő Tal blokkban a Makori East-1 kutatófúrás során. A közlemény idézi Áldott Zoltánt, a Mol kutatás-termelés ügyvezető igazgatóját, aki hangsúlyozta: a Mol több mint tíz éves pakisztáni tevékenysége jelzi, hogy a társaság operátorként is kiemelkedő eredményekre képes, szoros együttműködésben Pakisztán kormányával és konzorciumi partnereivel.
Fehér János, a Mol Pakistan vezérigazgatója tájékoztatása szerint a Makori East-1 találatot az ötödik különálló mezőn érték el a TAL kutatási és termelési blokkban. Pakisztánban ez a Mol legjobb eredménye az egy blokkra eső különálló mezőkön elért találatok számát tekintve.
Ebben a blokkban 1999 óta folyik szénhidrogén-kutatás, amelyet az Oil and Gas Development Co. Ltd (OGDCL), a Pakistan Petroleum Limited (PPL), a Pakistan Oilfields Ltd (POL) és a Government Holdings (Pvt.) (GHPL) cégből, valamint a Molból - mint operátorból – álló konzorcium végez. A Molnak a konzorciumban 10 százalékos részesedése van.
(MTI)


Oldal:  1 2 [3] 4

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 3.8410 másodperc, 2.7215 lekérdezési idõ.