Lévai György a NÉP elnökének oldala

Egyéb

Egyéb
A felvásárlók oldalára állt a gazdákkal szemben a GVH
Írta: kedd 09 november 2010 - 16:20:43 |

A Világgazdaság szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem osztja a gabonatermelők aggályait, és elutasította azt a panaszt, miszerint a felvásárló cégek visszaéltek erőfölényükkel a hazai terménypiacon.
A gazdákat képviselő szervezetek sérelmezték, hogy több vállalat elzárkózik a termeltetési megállapodástól, és partnereire másfajta szerződéseket kényszerít. Ezekben fedezetvásárlási, kötbérezési és egyéb kártérítési igényt támasztanak, ha a gazdálkodók a leszerződött árut nem szállítják le.
A lap úgy tudja, a GVH az eddigi megkeresések kapcsán arra az álláspontra jutott, hogy a felvásárlók a gabona- és az olajosmag-piacon nagy valószínűséggel sem egyenként, sem közösen nem élnek vissza gazdasági erőfölényükkel. A hivatal egyrészt azt állapította meg, hogy a hazai terményfelvásárlási piac sokszereplős, a három országos hálózattal rendelkező vállalat mellett számos nemzetközi cég és kisebb szereplő is jelen van. A GVH szerint Magyarországon a termelők a szerződéskötések előtt az eladási csatornák sokaságából választhatják ki a számukra legkedvezőbb konstrukciókat, figyelembe véve az árakat, a teljesítési-fizetési feltételeket és a partneri kockázatokat.
(MTI)


Ugrás az oldalra  1 2 3 4
Figyelem az oldalon megjelenő írásokban szereplő helyek, adatok, dátumok, életrajzi adatokban szereplő átfedések, vagy simán csak átfedések, pusztán a véletlen művei, szüleményei ! Az, hogy a blogon megjelent cikkekben szereplő emberek ugyanazon a helyen éltek, dolgoztak vagy ugyanabba az iskolába jártak szintén csak a véletlen szüleményei.
Minden az ilyen adatokból levont összefüggés, vagy következtetések pusztán a véletlen művei !

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf