Lévai György a NÉP elnökének oldala

Pősze visszahívását követeli a százhalombattai Jobbik - és a többi?
Írta: szombat 11 december 2010 - 15:14:37 |

{FBLIKENEWS} "Sajnálattal halljuk Pősze Lajos jobbikos szakpolitikus legújabb botrányát, miszerint Pősze miután a Magyar Gárdát fölösleges, „önmutogatásnak nevezte, amely fölött eljárt az idő”, Budaházytól pedig – csatlakozva az ellenséges médiasakálok kórusához – elhatárolódott, feljelentette Toroczkai Lászlót a HVIM tiszteletbeli elnökét becsületsértésért, mert Toroczkai rávilágított Pősze visszásságaira."

Pősze Lajos

A nemzeti oldal az első megbotlását még elnézte, mindenki hibázhat, de csak egyszer. Pősze súlyos bűnt követett el ezzel, hogy a rezsim bíróságához szaladt, ahelyett hogy ezt belügyként kezelte volna. Ezennel a Jobbik Magyarországért Mozgalom százhalombattai alapszervezete elhatárolódik Pősze Lajostól, és kezdeményezni fogja visszahívását, hogy arra érdemesebb személy foglalhassa el a „tisztelt” képviselő úr helyét.Ügyvezető elnökség, Jobbik Magyarországért Mozgalom Százhalombattai AlapszervezetA többi tagszervezet hallgat-e, vagy követi a százhalombattai Jobbik példáját? Meglátjuk!

(Kuruc.info nyomán Szent Korona Rádió)


Török gyerek megvágta, Balczó „gyerek” gyógyítja?
Írta: vasárnap 14 november 2010 - 18:48:59 |

{FBLIKENEWS}

Török gyerek megvágta, Balczó „gyerek” gyógyítja?

2010. november 12. 16:40
Lajtabán Pál - Hunhír.info
vona-balczo-lead.jpgÚgy tűnik, a Jobbik - török kapcsolat megítéléseben a párton belül azoknak az érve győzött, akik korábban is ellenezték a szorosabb kapcsolatot a két nép között. A jobbikos véleményformáló portál még speciális szavazást is rendezett a kérdéseben. Hírportálunk nem minősítette a néhány napja napvilágra került Jobbik-török kapcsolatot, csak arra hívta fel a figyelmet, hogy nagyon gyorsan változott gyökeresen a párt álláspontja a kérdésen.
A többségi álláspont azt mondja a Jobbikban, hogy nagyon fontosak a jó kereskedelmi kapcsolatok, de az, hogy a 72 milliós lakosságú Törökország részese legyen az Európai Uniónak, azt a kohéziót, ami Európa összekötő kapcsa, nagyon erősen megbontaná, tehát a Jobbiknak végül is az a véleménye, hogy Törökországgal nagyon jó kapcsolat szükséges, de nem az unió tagjaként - jelentette ki Balczó Zoltán Jobbik-alelnök az MTV-ben.

Na és itt van a bökkenő. Az identitászavar, avagy farok csóválja a kutyát kérdése, avagy ki a Jobbik igazi vezetője. Egyre valószínűbb, hogy olvasói igényre hírportálunk munkatársai lassan előjönnek a mindenféle, tehát akár pozitív, akár negatív részlehajlás nélküli elemzésekkel, illetve a Jobbik történetének, helyzetének, és politizálásának az egyik érdekcsoportjukhoz sem köthető objektív bemutatásával.

A fentiek szellemében tehát sem az általunk a színre lépése óta folyamatosan és következetesen támogatott Vona, sem a nekünk az annyi anyagi, egzisztenciális kárt okozó Jobbik-közeli portál nem úgy fog ezekben szerepelni, hogy kit szeretünk, és kit nem.

A Jobbik felelőssége akkora, hogy sem dilettantizmussal, sem személyi kérdésekkel, sem egyéni ambíciókkal és indokokkal nem lehet közelíteni a vele kapcsolatos témákhoz. Ha a Jobbik becsődöl, akkor Magyarországon hosszú időre megszűnik a nemzeti radikalizmus, mert legalább 10 év kellett eddig is hozzá, hogy egyáltalán a többséghez eljusson, hogy ilyesfajta ideológia egyaránt létezik hazánkban. 

Azért most írjuk le ezeket, mert az általunk oly nagyon tisztelt Balczó tévés megszólalásával valójában elismerte: ez nem párt, hanem egy gittegylet, ahol belső népszavazásra kell eldönteni a politikai kérdéseket. Azért van a pártnak elnöksége, elnöke, hogy eldöntse, mi a helyes, és mi nem. A hazatérő magyaroknál sem rendeztek közvélemény-kutatást, hogy menjünk, vagy maradjunk. 

Vezér, és korlátlan hatalmú vezér nélkül nem megy. A Jobbik esetében sem következhet be olyan állapot, hogy nem ez a rendező elv. 
Vona egyszer arról panaszkodik, hogy sokan beférkőztek az alulról induló kezdeményezésekbe, máskor meg azt látjuk, hogy pont ez a politikai helyszín, ahol legjobban működik a kettős mérce. Egyszer azt mondják, hogy ezt például nem szavazza meg a tagság, máskor meg, hogy majd mi eldöntjük.
Amíg ez nincs rendbe téve, addig ide-oda sodródnak, és nem az ügynökök, meg külső bomlasztók, hanem saját maguk verik szét a pártot. Az meg a legnagyobb pofára esés lenne, ha beigazolódna, amit egyesek mondanak, hogy a Jobbik valódi vezetője a Jobbik-közeli portál. Nem a portál minősége, vélt, vagy valós vezetői, hanem maga a rendszer miatt. Arra ugyanis nem válaszolt Balczó, hogy mi alapján tudták lemérni, hogy mi a jobbikos többség álláspontja.


Lapszemle: A Jobbik dobja a gárdát a csendőrségért?
Írta: vasárnap 14 november 2010 - 18:27:53 |

{FBLIKENEWS}

Lapszemle: A Jobbik dobja a gárdát a csendőrségért?

2010. november 14. 10:15
Hunhír.infoA Jobbik örök hűséget esküdött a gárdának, de meglehet, hogy politikai házasságtörés készül. A gárda helyébe a rossz emlékeket ébresztő csendőrség léphet - fogalmaz elfogultan a Magyar Királyság legfontosabb elitalakulatával kapcsolatosan is közismert népszabadságos kisebbség-szakértő.

– A gárdisták felkötik a kendőt az orruk elé, és parlagfüvet fognak irtani – próbálta nyugtatni a kedélyeket pár éve a „demokratás” Bencsik András, a Magyar Gárdát létrehozó egyesület alapító tagja. Kijelentését, miszerint az árpádsávos alakulat egyik fő feladata a parlagfű-mentesítés lenne, azóta is gyakran, nem kevés gúnnyal idézgetik. Pedig könnyen lehet, hogy a Bencsik-féle vízió önmagát beteljesítő jóslattá válik.

Az utóbbi időben elmaradtak a militáns felvonulások és a demonstratív tömegrendezvények. A gárdisták mostanában csak kisebb összejöveteleket és koszorúzásokat szerveznek, túráznak, vért adnak, adományokat gyűjtenek vagy éppen katasztrófák utáni kárenyhítésben vesznek részt. A nógrádiak internetes piacot működtetnek, ahol nem csupán női szövetkabát kapható háromezerért (44-es méretű, a kapucni belsején és az ujján tükörbársonnyal, megkímélt állapotban), az ínyencek potom ezerötszáz forintért egy Junak M10 motorkerékpár használati utasításához is hozzájuthatnak (magyar nyelvű, a leírás kapcsolási rajzot és több ábrát is tartalmaz).

Ez is jelzi, hogy a 2007 nyarának végén létrehozott gárda viszonylag rövid története során – miközben a „cigánybűnözés” fogalmának beemelésével együtt döntően hozzájárult anyapártja, a Jobbik megerősödéséhez – meglehetősen rögös utat járt be. A Magyar Gárda első válságát az országos főkapitányi tisztséget betöltő Dósa István robbantotta ki: megelégelte a Jobbik fennhatóságát, és „nem vagyok pártkatona!” felkiáltással szerette volna önálló pályára állítani a mozgalmat. A próbálkozás kudarcot vallott. Dósának csak az „őrző szárny” névre keresztelt kisebbséget sikerült leválasztania, amely aztán hamisítatlan hungaristaneonáci csoportokhoz csapódott.

A Jobbikhoz hűséges, ám a belső viharoktól kissé megtépázott gárdamozgalmat az új főkapitány, Kiss Róbert kapta össze. A dinamikus növekedésnek a bíróság szabott gátat, a jogerős döntés a Magyar Gárdát életre hívó egyesületet és a mozgalmat egyaránt feloszlatta. Más eszközökkel, de a rendőrség is oszlatott: 2009. július 4-én, az Erzsébet téren rendezett tiltakozó gyűlésről több száz gárdaegyenruhát viselő és velük szimpatizáló embert állítottak elő, közöttük Vona Gábort, a Jobbik elnökét.

A jobbikos propaganda iránt fogékony rétegek számára a gárda hívószóként továbbra is hatásosnak bizonyult, a szervezetet azonban az ellehetetlenülés fenyegette. Elbukott az a kísérlet is, hogy formailag más, de tartalmilag azonos módon, Új Magyar Gárda néven működjön tovább.

Ahogy közeledtek az idei parlamenti választások, úgy szaporodtak a találgatások arról, mit kezd a gárdával a borítékolhatóan jól szereplő szélsőjobb. A jobbikos politikusok megnyilvánulásai rendre cáfolták azt a feltételezést, hogy a párt az Országgyűlésbe bejutva szép csendben leépíti az egyre kényelmetlenebbé váló gárdát. Vona Gábor ugyanakkor még a parlamenti esküjét is gárdamellényben mondta el.

Kiss Róbert június 4-én, a Szabadság téren, a Jobbik trianoni megemlékezésén jelentette be a Magyar Nemzeti Gárda zászlóbontását. A demonstráció résztvevői közfelkiáltással döntöttek az új mozgalom megalakulásáról, valamint arról, hogy ennek is Kiss Róbert legyen a vezetője.

Rá egy hónappal a megújult gárda – az egy évvel azelőtt feloszlatott demonstráció napján, ugyanazon a helyszínen, az Erzsébet téren – nyilvános fogadalomtételt tartott. Bár a rohamrendőrök időnként a színpadhoz vonultak (egyszer könnygázt is használtak), a rendezvény súlyosabb összecsapás nélkül ért véget. A Magyar Nemzeti Gárda mellett ismét jobbikos politikusok sora állt ki.

Ilyen előzmények után különösképpen váratlanul jött Pősze Lajos nyilatkozata. A Jobbik parlamenti képviselője – jelezve, hogy több frakciótársa véleményét tolmácsolja – megpendítette, hogy a pártnak ideje lenne megszabadulni a gárdától. Érvelése szerint a Jobbik akkor tud hatékonyan működni, ha parlamenti feladatára összpontosít, és nem olyan vonalat támogat, ami ellentmond a józan észnek.

A büntetés nem maradt el. Pősze Lajost leváltották a frakcióvezető-helyettesi posztról, Vona Gábor pedig mindenki értésére adta, hogy nem fogja eltűrni ilyen vélemények megjelenését. Hangsúlyozta, hogy amíg ő a párt elnöke, addig „testvéri, bajtársi, baráti” marad a viszony a gárdával.

Alig néhány hét múlva a jobbikos politikusoknak alkalmuk adódott arra, hogy felidézzék magukban Pősze intelmeit. Kiss Róbertről egy titokban készített intim video került fel a világhálóra: a felvételen vadul csókolózott egy lánnyal – aki nem a felesége. Az eset azért is volt kínos, mert korábban tagadta, hogy szeretőt tartana.

Előzőleg egy aktívan pornózó lány is feltűnt a gárdisták között, a család szentségét hirdető mozgalmat kezdte áthatni valamifajta buja, kuplerájos fíling. Ez így együtt már túl sok volt: lebukása után Kiss Róbert sietve lemondott. Utódjául még aznap (augusztus 13-án) egyhangúlag megválasztották a kopaszra borotvált Ináncsi Józsefet, aki addig megyei koordinátori szerepkört töltött be.

Ináncsi elmondása szerint a laza keretek között működő gárdában semmi sem szabályozza a választás menetét. A procedúra ennek megfelelően kissé esetlegesen alakult, pontosan azt sem lehet tudni, a szavazáson hány megye képviseltette magát. Többen éppen erre hivatkozva kérték a választás megismétlését. Szeptember elején ez meg is történt. Ináncsi meglepődve tapasztalta, hogy Kiss Róbert is vállalta a jelölést. Végül 17 megyéből tíz Ináncsit támogatta, de a szavazati arány arra utalt, hogy a háttérben próbálták megdolgozni a vidéki szervezeteket.

Az új gárdavezető időközben átesett a tűzkeresztségen: a Jobbik augusztus 20-i rendezvényéről, a Margitszigetről vitték el a rendőrök, mert „Magyar Nemzeti Gárda” feliratú pólót viselt. Jelenleg eljárás folyik ellene.

Ináncsi József kitartóan bizonygatja, hogy csak elnevezésbeli hasonlóságok és személyi átfedések vannak, jogfolytonosság viszont nincs a Magyar Gárda és a Magyar Nemzeti Gárda között. A mostani gárda nem használ katonai rendfokozatokat, nincs tagnyilvántartása, kerüli a katonai alakzatokat. A mozgalomhoz tartozók terepszínű formaruhát viselnek, és nem azt a fekete-fehér, árpádsávos egyenruhát, amit a Magyar Gárdánál rendszeresítettek.

A hatóságok azonban másként vélekednek, a Magyar Nemzeti Gárda valahol a „tűrt” és a „tiltott” kategória között lebeg. Azok a gárdisták, akik a szocialisták kormányzásánál elképzelni sem tudtak volna nagyobb diktatúrát, most azzal kénytelenek szembesülni, hogy a jobboldali érában sokkal keményebben rájuk szállt a rendőrség. A fideszes hatalom világossá tette, hogy nem viseli el félkatonai mozgalmak létét. A megszigorított törvények miatt annak a vádnak is csak kevesen hajlandók kitenni magukat, hogy segédkeztek egy feloszlatott társadalmi szervezet működésében.

A gárda háttérbe szorulásának azonban nem kizárólag külső okai vannak, a Jobbikkal is feltűnően megromlott a viszony. Kiss Róbert szakértőként a Jobbik alkalmazásában áll, baráti kapcsolatot ápol Vona Gáborral. A pártelnök nem ismeri el a gárda vezetőjének Ináncsi Józsefet, aki máskülönben ugyanazt mondja, amit annak idején a szakadár Dósa István: „Nem vagyok pártkatona!”

Vona heteken át előszobáztatta Ináncsit. A nagy nehezen összejött pártelnöki találkozón kívül a Jobbik korifeusai közül a gárdavezetőnek mindeddig csak Szabó Gábor pártigazgatóval sikerült asztalhoz ülnie, vele is csupán kétszer. Úgy érzi, a Jobbik hetilapja is bojkottálja.

A gárdán belüli elit csapatként tartják számon a „csendőrséget”. – Ahhoz – mondja Ináncsi –, hogy ide valakit felvegyenek, jó fizikai állapot, kiképzés és vizsga szükséges. A „csendőrség” parancsnoka viszont a közelmúltban bejelentette, hogy kilép a „Magyar Nemzeti Gárda vezénylési kötelékéből”, egyúttal a szervezet adminisztratív feladatkörének elvégzésével Kiss Róbertet bízza meg.

Nyílt hadüzenetként értékelhető az a kitétel is, hogy egy adott rendezvényen – ha külön utasítás nem érkezik – a „csendőrség” felügyeli a gárda „feladatát és tevékenységét”, ugyanakkor a gárdisták közül átveszi azokat (és csak azokat), akik a „felvételi követelményeknek minden vonatkozásban megfelelnek”, továbbá vállalják a szolgálattal járó „fizikai, erkölcsi és anyagi megterheléseket”.

Vona Gábor tartja magát ahhoz, hogy a kizárásokkal, árulózással fűszerezett konfliktus hátterében személyes ellentétek állnak. A valóság azonban mást mutat: csak éppen nehéz kibogozni, hogy csupán a gárda vezetője vagy a teljes gárda vált kegyvesztetté. Ha a jobbikos nyilatkozatokat vesszük alapul, akkor az előbbi változat valószínűbbnek tűnik.

Érdemes azonban idézni a Jobbik választási programját is: „Az elharapódzó bűnözési hullám elleni harc hatékony eszközeként, történelmi hagyományainknak és más országok hasonló területen működő rendvédelmi szervezeteinek mintájára újból életre hívjuk a csendőrség intézményét.” Ha ebből – és a közelmúlt fejleményeiből – indulunk ki, akkor nem jósolunk nagy jövőt a Jobbik és a Magyar Nemzeti Gárda együttélésének.

Nem lebecsülendő szempont, hogy a fáradni látszó gárdizmussal szemben a csendőrséggel újabb médiafelületet lehet szerezni. Arról nem is beszélve: a csendőrség még nincs betiltva.

Czene Gábor - Népszabadság


Balczó az MTV-ben: a többség a Jobbikban sem támogatja Törökország EU-csatlakozását
Írta: vasárnap 14 november 2010 - 12:24:11 |

{FBLIKENEWS}
Balczó az MTV-ben: a többség a Jobbikban sem támogatja Törökország EU-csatlakozását
A többségi álláspont azt mondja a Jobbikban, hogy nagyon fontosak a jó kereskedelmi kapcsolatok, de az, hogy a 72 milliós lakosságú Törökország részese legyen az Európai Uniónak, azt a kohéziót, ami Európa összekötő kapcsa, nagyon erősen megbontaná, tehát a Jobbiknak végül is az a véleménye, hogy Törökországgal nagyon jó kapcsolat [szükséges], de nem az unió tagjaként – jelentette ki Balczó Zoltán Jobbik-alelnök az MTV-ben.

Mint ismeretes, portálunk Hegedűs Tamásnak, a Jobbik általános frakcióvezető-helyettesének egy interjúja kapcsán (melyben arra utalt, pártja támogatja Törökország EU-csatlakozását) kérte ki az olvasók véleményét, majd robbantott ki nagy érdeklődésnek örvendő vitát. Olvasóinknak mindössze 17,2 százaléka támogatta a török EU-csatlakozást, összesen 39,1% utasította el azt teljesen, de ezen a véleményen volt a maradék 43,6% is, ez utóbbiak ugyanakkor szükségesnek látták a jó viszony ápolását a közös anticionista törekvések végett (eredmények itt). 

(A beszélgetés erre vonatkozó része 9.50-től kezdődik.)


Fagyos viszony a megroppant gárda és a Jobbik között
Írta: csütörtök 11 november 2010 - 12:33:54 |

{FBLIKENEWS}

„Nem vagyok Vona Gábor embere!” - mondja a Magyar Nemzeti Gárda vezetője

Figyelem átvett tartalom!
A cikk valóságtartalmáért az eredeti forrás vállal mindennemű felelősséget.

Fagyossá vált a viszony a Magyar Nemzeti Gárda és a Jobbik között. „Az idő nekünk dolgozik, akár a Jobbikkal, akár nélküle, de meg fogunk állni a lábunkon” – bizakodik Ináncsi József, a gárda vezetője. Közben a belviszályok és a rendőri fellépés hatására a mozgalom létszáma erőteljesen megfogyatkozott.


Ináncsi József
Teknős Miklós
„Nem a szívem leghőbb vágya a Népszabadságnak nyilatkozni, de szeretnék minden lehetőséget megragadni, hogy tájékoztassam a közvéleményt a gárda körül kialakult helyzetről” –kezdi Ináncsi József, a Magyar Nemzeti Gárda vezetője. Egyúttal arra kér, a személyével összefüggésben ne használjam a főkapitányi titulust: a mostani gárdában nincsenek katonai rendfokozatok.

A 47 éves, elvált férfi egy biztonsági cégnél dolgozik. Magánéletéről nem kíván több részletet elárulni. Jelenleg egyesülési joggal való visszaélés bűncselekményének gyanúja miatt nyomozás folyik ellene, pedig szerinte a Magyar Nemzeti Gárda nem tekinthető a betiltott Magyar Gárda jogutódjának.
Ináncsi Józsefet augusztusban választották országos gárdavezetővé, miután elődje, Kiss Róbert botrányos körülmények között megvált posztjától (videofelvétel bizonyította a korábban tagadott tényt: csalja a feleségét). Pár héttel később Ináncsit egy újabb választáson megerősítették tisztségében, ezzel azonban nem szűntek meg a szervezetben addig is érezhető feszültségek. Az elit alakulatnak tekintett „csendőrség” nagy hirtelen kilépett a gárdából. Válaszul a gárda kizárta a „szakadár csendőröket”.A lemondott, majd váratlanul újra jelöltséget vállaló, de alulmaradó Kiss Róbertnek komoly szerepe volt a „csendőrség” kiléptetésében – állítja Ináncsi. Feltevése szerint a szakítás a Jobbik jóváhagyásával, mi több, bátorításával történt.Annak idején a Magyar Gárda a Jobbik bábáskodásával jött létre, és magától értetődőnek látszik, hogy a párt a Magyar Nemzeti Gárda fölötti kontrollt is szeretné megőrizni. Vona Gábor pártelnök egy szélsőjobboldali portálnak nyilatkozva világossá tette, hogy nincs ínyére a gárda élén bekövetkezett változás. Vona – saját elmondása szerint – naponta találkozik és baráti viszonyt ápol Kiss Róberttel (aki nem mellesleg a Jobbik alkalmazottja), Ináncsi viszont nem nyerte el a tetszését. „A gárda magának választ vezetőt, de az én véleményem az, hogy ennek a közösségnek jelenleg nincs vezetője. Bízom benne, hogy minél hamarabb lesz” – kommentálta a személycserét a pártelnök.„Nem vagyok Vona Gábor embere!” – igyekszik magyarázatot találni a vele szemben táplált ellenérzésekre Ináncsi József. A Jobbik felső vezetése szerinte csak szavakban támogatja a gárdát, valójában az abból kivált „csendőrséget” preferálja. Az önkormányzati választások idején például már nem a gárda, hanem a „csendőrség” kapta feladatul a jobbikos kampányközpont biztosítását. „Minket meg sem hívtak” – panaszolja a gárdavezető.Tagnyilvántartás hiányában Ináncsi nem tudja megmondani, hányan vannak most, és hányan hagyták el a mozgalmat, de érezhető, hogy a létszám jelentősen csökkent. Sokan elbizonytalanodtak a viták, kilépések és vádaskodások miatt.A konfliktusnak többféle kifutása is lehetséges, Ináncsi felkészült rá, hogy a Jobbik nyomására kísérletet tesznek a megbuktatására. Egyelőre azonban úgy érzi, a megyei szervezetek többsége mögötte áll. Kialakult egy olyan mag, amelyre a gárdavezető reményei szerint hosszabb távon is lehet „alulról szerveződő, pártbefolyástól mentes mozgalmat” építeni. A maga részéről optimista: „Anyagilag nem függünk senkitől, ahogyan eddig, a jövőben is képesek leszünk finanszírozni a tevékenységünket. Az idő nekünk dolgozik, akár a Jobbikkal, akár nélküle, de meg fogunk állni a lábunkon.”Más kérdés, hogy a szimpatizánsok egy részét eltántoríthatja a hatósági fellépés, amely – derül ki a gárdavezető szavaiból – keményebb, mint a szélsőjobb által diktatúrának minősített Gyurcsány-korszakban volt. A gárdarendezvényeken rendszeresek az igazoltatások, Ináncsi biztosra veszi, hogy a rendőrségen mindenkiről fotókkal illusztrált, vastag dossziét őriznek.A „honvédelmi ismeretek elsajátítását” szolgáló lőtereket már nem merik kiadni gárdisták számára. A jogi vagy egzisztenciális következményektől tartva mind kevesebben vállalják a kockázatot, hogy kapcsolatot tartsanak egy folyamatosan megfigyelt szervezet tagjaival. Az állapotokat jól jellemzi Ináncsi József kijelentése: „Nem sírom vissza a Gyurcsány-kormányt, de annyi biztos, hogy akkoriban jóval kevesebb kellemetlenségben volt részünk.”Forrás: http://nol.hu/lap/mo/20101111-_nem_vagyok_vona_gabor_embere_Tovább...

Oldal:  1 2 3 4 [5] 6

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 4.1170 másodperc, 2.6072 lekérdezési idõ.