Lévai György a NÉP elnökének oldala

Kell állami segítség, de az adósoknak is részt kell vállalniuk a terhekből
Írta: hétfő 14 március 2011 - 11:21:14 |

{FBLIKENEWS} Mindenképpen el kell kerülni azt a képzetet, hogy egyesek azt hihessék, ha ők nem fizetnek, majd az állam vagy a felügyelet megsegíti őket.
Szükség van az állami segítségre a jelzáloghitelesek esetében, ám a terhekből az adósoknak is ki kell venniük a részüket - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke a Népszavában megjelent interjúban.

Mint mondta, a hiteleseknek vissza kell fizetniük a felvett hiteleket és mindent meg kell tenniük azért, hogy ennek a kötelezettségüknek eleget tegyenek. Mindenképpen el kell kerülni azt a képzetet,
hogy egyesek azt hihessék, ha ők nem fizetnek, majd az állam vagy a felügyelet megsegíti őket - mondta Szász Károly, hozzátéve, hogy másrészt viszont a hitelszolgáltatást nyújtókat is korlátok közé kell szorítani, hogy ne lehessen például egyoldalúan szerződést módosítani.

A felügyelet a javaslatait a témában már elküldte az illetékes minisztériumoknak. Az egyeztetések után az elnök azt reméli, hogy már októberben az Országgyűlés elé kerülhetnek a törvénymódosítások és 2011 januárjától hatályba is léphetnek.

A PSZÁF javaslatainak lényege, hogy a követeléseket amilyen mértékig és ideig csak megoldható lehetőleg a bankrendszerben kell tartani - mondta az elnök. A rendszer egészének a védelmében azonban a megoldásokat az ügyfelek számára is áttekinthetővé kell tenni. A költségek, jutalékok, kamatok alakulása, változása számukra is követhető kell legyen - tette hozzá.

Kijelentette: "nem fogadható el, hogy a bankrendszer továbbra is meg nem szolgált, kockázatvállalás nélküli költségeket terhelhet rá az ügyfelekre, abban bízva, hogy az állam előbb-utóbb úgyis belép az adósok megsegítése érdekében".

Szász Károly úgy látja, az államnak bizonyos helyen, bizonyos szinten be kell avatkoznia, szükség esetén például a bedőlő hiteleknél akár a jelzáloggal terhelt ingatlanok felvásárlásával. Úgy fogalmazott: "értékelem a korábbi kormányok és a felügyelet szándékát a megoldás keresésére, amely a hitelintézetek Magatartási Kódexében is testet öltött, de ki kell mondjam: ezek az erőfeszítések nem vezettek eredményre".

A PSZÁF elnöke szerint az egyoldalú szerződésmódosítás ellentmond az európai gyakorlatnak, ezért is tartja fontosnak a jövőben ennek tilalmát. Ugyanilyen fontos a középárfolyam kérdése - tette hozzá. "Aki azt állítja, hogy ennek bevezetésével a bankoknak pótlólagos költséget okozunk, az nem mond igazat" - jelentette ki. Szerinte a valóság az, hogy egy ilyen kötelezettség a bankok számára sem többletköltséget, sem kockázatot nem jelentene.

Mint mondta, a bankok csak kölcsönveszik a devizát, és kamatot fizetnek az ügylet során. Ha tehát a bank hitelezéssel oldja meg a devizaforrás beszerzését, akkor annak a költsége a kamattal kifejezhető, és akkor ezt és csak ezt kamat formájában érvényesítheti is a fogyasztók felé. Ez a kamat pedig kedvezőbb, mintha a szabadpiacon jutna devizához a bank.

Forrás: hirado.hu/MTIOrbán devizaspekulációval mentené a frankhiteleseket?
Írta: szerda 02 március 2011 - 11:16:51 |

{FBLIKENEWS}

A svájci frank árfolyamát a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes svájcifrank-hiteleseket az árfolyamkilengésektől. Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze. Az árfolyamrögzítés a bankoknak okozhat problémákat, rajtuk egy devizapiaci ügylettel segítene a kormány. A terv, ha megvalósul, komoly költségvetési pénzeket nyelhet el.


A kormány úgy oldaná meg a devizahitelesek problémáját, hogy három és fél évre, egy alacsonyabb szinten rögzítené a svájcifrank-hitelesek törlesztési árfolyamát, mellyel az adósokat mentesítené az árfolyamkilengések miatt bekövetkező törlesztőrészlet-növekedéstől - tudtuk meg banki forrásainktól. A svájci frank árfolyamát információink szerint 190 forint környékén fixálnák.

Az ügyfelek számára a dolog lényege az lenne, hogy három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a törlesztési árfolyamuk, tehát ha az említett 190 forint felett alakulna, akkor is legfeljebb 190 forintos árfolyamon törlesztenének (jelenleg körülbelül 210 forintba kerül egy svájci frank). Ez egy tízmillió forintos, 15 éves futamidejű hitel törlesztésénél havi 13 ezer forintos könnyítést jelent. A rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbség minden adósnak egy virtuális számlán gyűlne, amit bankja hitelezne neki, forrásaink szerint "viszonylag alacsony kamattal".


A három és fél év leteltével azonban az adósoknak fizetniük kell a mentőövért és el kell majd kezdeniük törleszteni az újabb hitelt is. Arról, hogy ez pontosan mit jelent, egyelőre csak találgatások vannak. Amennyiben ugyanis az adósoknak a 3,5 év leteltével el kell kezdeniük törleszteni az új hitelt is, az jelentős terhet jelenthet majd számukra. Elképzelhető azonban az a megoldás is, hogy például csak a futamidő végén kell majd törleszteniük.

Fontos megjegyezni: ez a megoldás természetesen a még fizetőképes, jelenleg is törlesztő devizahiteleseken segítene (közülük is csak a svájcifrank-hiteleseken, a devizahitelesek 90 százalékán). Arra a több mint 100 ezer családra azonban, amelyeket most a kilakoltatási moratórium véd attól, hogy utcára kerüljenek, a kormánynak más megoldást kell majd találnia.

A bankok is kapnak segítséget

A bankoknak az árfolyamkülönbözet három és fél évig tartó finanszírozása komoly likviditási problémákat okozhat, ugyanis hatalmas összeg gyűlik majd össze a virtuális számlákon, melynek ellensúlyozására a bankoknak forrásokat kell találniuk. Ha például az egész időszak alatt átlagosan 20 forint lesz a különbség a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között (tehát átlagosan 210 forintba fog kerülni egy svájci frank, mint most), akkor a kamatokat nem számítva körülbelül 100 milliárd forintnyi új hitel halmozódik fel az időszak végére.

Értesüléseink szerint azonban a bankok is kapnának némi segítséget, a kormány ugyanis megvédené őket attól, hogy a svájci frank további erősödése miatt túlságosan nagyra nyíljon az olló a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között. A jelenlegi kilátások szerint ugyanis a svájci frank tovább fog erősödni az euróval szemben. Ez, mint azt az utóbbi hónapokban többször megtapasztalhatták az adósok, azt eredményezi, hogy egyre több forintba kerül egy svájci frank, a következő évekre akár 230-240 forint feletti árfolyamot sem tartanak kizártnak a devizapiaci elemzők.

Magyar Nemzeti Bank

Devizaspekulációba kezd a kormány?

Amikor az adósok a svájcifrank-hitelüket törlesztik, akkor a bankok a befizetett forintot általában átváltják euróra, majd az euróért svájci frankot vesznek. A kormány egy devizapiaci ügylet segítségével rögzítené azt az euró-svájci frank árfolyamot, amelyen a bankok svájci frankot vesznek (és így refinanszírozzák a folyósított hiteleket). Az árfolyamrögzítést a kormány úgy oldaná meg, hogy a bankok határidős devizapiaci ügyletet kötnének a teljes svájcifrank-hitel állományra.

Ez lényegében azt jelentené, hogy a bankok szerződést kötnének egy devizapiaci szereplővel - értesüléseink szerint a Svájci Központi Bankkal - arról, hogy 3,5 év alatt, bármikor a szerződésben rögzített árfolyamon vásárolhatnak tőle svájci frankot. A bankok az említett határidős szerződésben rögzítenék, hogy ha a svájci frank erősödése az euróval szemben meghalad egy bizonyos szintet, akkor a bankoknak joguk lesz a szerződésben szereplő kedvezőbb árfolyamon svájci frankot venni.

A szerződésben például megállapodhatnak arról, hogy ha 10 százaléknál többet erősödik a svájci frank a kiinduló árfolyamhoz képest, a bankok akkor is vásárolhatnak a jelenleginél 10 százalékkal erősebb árfolyamon. Forintosítva ez azt jelenti, hogy ha a svájci frank 15 százalékot erősödik az euróhoz képest, akkor a jelenlegi 210 forint helyett körülbelül 241 forintba fog kerülni egy svájci frank (feltéve persze, hogy a forint közben nem erősödik vagy gyengül az euróhoz képest). Viszont ha a bankok devizapiaci ügyletet kötnek a fent leírt módon, akkor joguk lesz a piaci ártól függetlenül 230 forintos svájci franknak megfelelő euró-svájci frank árfolyamon svájci frankot vásárolni. (Az ilyen opciós szerződés valószínűleg lehetővé teszi majd, hogy ha mégsem száll el a svájci frank, a bankok a kedvezőbb piaci áron is vehetnek svájci frankot)

Ennek az opciónak azonban komoly ára van a piacon. Egy 10 százalékos árfolyamelmozdulásra kötött fedezeti ügylet a devizapiacon banki szakértők szerint durván számolva akár 80 milliárd forintba is belekerülhet (ha még nagyobb árfolyamkülönbségre kötik, nagyobb prémiumot is kell majd fizetni). Ez lesz az adófizetők hozzájárulása a frankhitelesek problémájának megoldásához.

Forrás: Link nyomán

Folytatódó kilakoltatások
Írta: hétfő 14 február 2011 - 09:11:38 |

{FBLIKENEWS} Hamarosan százezer család veszítheti el ingatlanát, ha nem tudja fizetni hitelét.Budafoki kilakoltatás 2010 nyarán. Új jogszabályokra van szükség, hogy a családok ne kerüljenek utcára (Fotó: MH)

Nem múlt el a veszély: a bankok által tavaly kilakoltatott emberek száma 60-70 ezer körüli, ugyanakkor mintegy 105 ezer család elveszítheti ingatlanát, amennyiben nem tudja tovább fizetni felvett hitelét. Mindez annak ellenére történik, hogy április 15-ig kilakoltatási és végrehajtási moratórium van érvényben. A Bírósági Végrehajtói Kamara szerint külön kellene választani a bírósági végrehajtást, ahol az ügyfélnek számos joga és lehetősége van, és a bankok eljárását, amelyek gyakran eladják követelésüket saját vagy más faktorcégnek. Ezt a kiskaput jogszabályokkal be lehetne zárni a bankok előtt, és akkor senki nem kerülne utcára.Mubarak lemondott, a hadsereg irányít
Írta: péntek 11 február 2011 - 17:41:20 |

{FBLIKENEWS} „Az ország nehéz helyzetében Hoszni Mubarak elnök úgy döntött, hogy lemond az elnöki tisztségről. A fegyveres erők vezetését bízta meg az ország ügyeinek intézésével” – mindössze ennyit közölt félperces televíziós beszédében Omar Szulejmán alelnök.Korábban már annyit lehetett tudni, hogy a tüntetők által körülvett állami televízió épületébe egy magas rangú katonai vezető érkezett, hogy fontos bejelentéseket közöljenek.

„Egyiptom szabad” – kiabálta kirobbanó örömmel Egyiptomban több városában a már január 25. óta tüntető tömeg Hoszni Mubarak lemondásának hírére. Az alkotmány szerint, ha lemond az elnök, akkor a parlament elnöke irányítja átmenetileg az országot, és 60 napon belül ki kell írni az új választásokat.

„Ez életem legnagyszerűbb napja, az ország felszabadult az évtizedes elnyomásból” – mondta Mohamed el-Baradei ellenzéki vezető az AP-nek, aki nagyszerű hatalomátadást vár. Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselője közölte, hogy az unió készen áll segíteni Egyiptomnak. Az egyiptomi elnök és családja tegnap Kairóból Sarm el-Sejkbe távozott, a rezidenciájába.

Egyiptomban több városában tegnap milliók mentek ki az utcára miután óriási csalódással fogadták, hogy Mubarak csütörtök esti televíziós beszédében nem mondott le. A televíziós beszéd előtt néhány órával korábban ugyan is az a hír terjedt el, hogy teljesül a január 25. óta tüntetők legfőbb követelése. Mubarak ekkor még csak annyit közölt, hogy alkotmányos lépésekkel átruházza államfői hatalmát Omar Szuleimán alelnökre, és nem távozik az országból. A kairói Tahrír téren hallgató tömeg a beszéd után az elégedetlensége jeléül a cipőit rázta, ami nagy sértésnek számít az arab világban.

Kairóban egyre nagyobb tömeg kezdett összegyűlni a páncélozott járművekkel védett elnöki palotánál, és az állami televízió épülete előtt is. El-Arishban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel egy rendőrörs ostromában, öten meghaltak, húszan megsebesültek.

Az egyiptomi hadsereg még Mubarak lemondása előtt megígérte, hogy szavatolja a hatalom békés átmenetét az országban. A hadvezetés a kormányellenes tüntetőknek azt ígérte, hogy az országban felfüggesztik a 30 éve érvényben lévő rendkívüli állapot hatályát, amint megszűnnek a mostani körülmények. A hadsereg egyben jelezte, azt akarja, hogy a tiltakozók vonuljanak vissza az utcákról. Azt ígérte továbbá, hogy szabad és tisztességes elnökválasztást tartanak az országban, módosítják az alkotmányt, megvédik a nemzetet.

Szerző: Világgazdaság


Folytatódnak a tüntetések Egyiptomban
Írta: vasárnap 30 január 2011 - 12:11:31 |

{FBLIKENEWS}

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését.

Egyiptom: tízezrek az utcán
"Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok" - kiabálták a tiltakozók, miután az elnök (harmincévi országlása során először) alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében. "Mubarak, Mubarak, vár a gép" - skandálták  a tüntetők.
A belpolitikai válság közepette Egyiptom lezárta gázai övezeti határát, egy palesztin határvédelmi illetékes szerint több napra. Gázai hírek szerint három, Egyiptomban bebörtönzött palesztin a zavargások alatt megszökött börtönéből, és csempészalagutakon át visszatért a Hamász iszlamista szervezet uralta övezetbe.Az al-Arabíja hírtelevízió közben azt jelentette, hogy Kairó belvárosában katonák őrzik a belügyminisztérium kiürített épületét, amelyet tüntetők próbáltak megtámadni az elmúlt napok - vasárnapig már mint 150  halottat követelő - demonstrációi idején.Az Egyesült Államok kairói nagykövetsége vasárnap reggel azt javasolta az észak-afrikai arab országban tartózkodó amerikaiaknak, hogy vegyék fontolóra a mielőbbi távozást Egyiptomból, illetve ne utazzanak oda. Ez erélyesebb figyelmeztetés a korábbinál, amely csak a nem nagyon fontos beutazástól vagy ott-tartózkodástól tanácsolta el az amerikai állampolgárokat.

Betiltották az al-Dzsazírát

Egyiptomban vasárnaptól betiltották az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió tevékenységét, amely részletesen beszámolt az észak-afrikai országban zajló zavargásokról.A kairói tájékoztatási minisztérium közlése szerint bevonták a tévé-csatorna egyiptomi működési engedélyét, munkatársaitól pedig visszavonták az akkreditációs kártyákat - jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség.

Zavartalan a Szuezi-csatorna forgalma

A Szuezi-csatorna forgalmát felügyelő hatóság szerint zavartalanul zajlik a hajóforgalom a Vörös-tengert a Földközi-tengerrel összekötő vízi úton. "A zavargások nem akadályozzák a hajóforgalmat" - tájékoztatta Abdul Ghani Mohamed Mahmoud, a Suez Canal Authority (SCA) ügyfélkapcsolati igazgatója telefonon a Zawya Dow Jones hírügynökséget vasárnap. "A csatorna műtárgyai fegyveres védelem alatt állnak, megközelítésük lehetetlen, minden a normális kerékvágásban halad" - közölte.A hajóforgalomban január 25., a zavargások kitörése óta nem volt fennakadás - tette hozzá az SCA forgalmi igazgatója Ahmed Al Munukhly. "Az elmúlt néhány nap napi átlagos tranzit száma megfelel a korábbi időszakénak" - tette hozzá.A Szuezi-csatorna egyike a világ legnagyobb forgalmat bonyolító hajóútjainak és egyben Egyiptom egyik legnagyobb devizabevételi forrása az olajexport, a turizmus és a külföldön dolgozó állampolgárok átutalásai mellett. A 190 kilométeres mesterséges csatorna az Öbölből származó kőolaj egyik legnagyobb tranzit útvonala is.Az amerikai EIA energia hivatal 2009-es adatai szerint a csatornán naponta egymillió hordó nyersolaj és olajtermék haladt át északi irányba a Mediterrán-tenger felé, a Vörös-tenger irányába pedig napi 800 ezer hordó.
A Nobel-békedíjas Mohamed el-BARADEI, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi főigazgatója (b2) a tiltakozók között megy egy kairói tüntetésen 2011. január 28-án
A Nobel-békedíjas Mohamed el-BARADEI, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) korábbi főigazgatója (b2) a tiltakozók között megy egy kairói tüntetésen 2011. január 28-án


Gépeket küldenek a külföldiek kimenekítésére

Külföldiek ezrei várakoznak vasárnap Kairó nemzetközi repülőterén, hogy minél gyorsabban elutazhassanak az országból a tüntetések, káosz és fosztogatások elől. A reptéri hatóságok képviselője közölte az egyiptomi tévében, hogy igyekeznek fenntartani a légi kikötő normális működését.Törökország repülőgépeket küld Egyiptomba állampolgárai kimenekítésére - idézett kairói török követségi illetékeseket az Anadolu hírügynökség, akik szerint az evakuálások napokig tarthatnak. Japán arra kérte vasárnap Egyiptomot, hogy segítsen mintegy ötszáz japán turista hazatérésében, akik az EgyptAir járatainak törlése miatt rekedtek a kairói repülőtéren.A kairói amerikai nagykövetség közölte, hogy a washingtoni külügyminisztérium gépeket biztosít a távozni kívánó amerikaiak Európába szállítására.

Netanjahu: meg kell őrizni a békét Egyiptommal

Izrael meg akarja őrizni a békét Egyiptommal, valamint "a regionális stabilitást és biztonságot" - jelentette ki vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő a Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rendszerét fenyegető tüntetéshullámra reagálva.
"Több mint három évtizede tart a béke Egyiptommal. Az a célunk, hogy ez így folytatódjon - mondta újságíróknak a miniszterelnök a heti kormányülés előtt. - Nagy figyelemmel kísérjük, ami (Egyiptomban) történik, s tegnap beszéltem erről Barack Obama (amerikai) elnökkel és Hillary Clinton külügyminiszterrel."
Súlyos bírálatok érték vasárnap az izraeli katonai hírszerzést, amiért nem jelezte előre az egyiptomi népfelkelést, és vezetője még kedden is azt bizonygatta, hogy az egyiptomi rendszer "stabilitását nem fenyegeti veszély".


Oldal:  1 2 3 4 [5] 6

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 4.1966 másodperc, 2.6560 lekérdezési idõ.