Lévai György a NÉP elnökének oldala

Jobbik és a Gárda: itt a vége
Írta: vasárnap 26 december 2010 - 11:01:49 |

{FBLIKENEWS} A Jobbik politikai nehézségeit nemcsak a Gárda elhalása jelzi, személyi  konfliktusok is mérgezik a légkört: Pősze Lajos nemrégiben Toroczkai Lászlót becsületsértésért perelte be. Vajon más pártban előfordulhatna-e, hogy a politikusok egymást jelentgetik fel?


Szombaton új főkapitányt választ a Magyar Gárda - jelentette be a Jobbik hivatalos honlapján Vona Gábor pártelnök. Rutinosabbak megkérdezhetik, hogy melyik gárdáról van szó. A híreket kevésbé követők pedig meglepődhetnek: létezik egyáltalán az egykor még a világsajtó érdeklődését is felkeltő szervezet?

Jogosak a kérdések. A bírósági feloszlatással, kilépésekkel, vezetőváltásokkal, pornós kishölggyel és csókolózó főkapitánnyal amortizált, most éppen magyar nemzetinek nevezett gárda mára gyakorlatilag csak az időről-időre megjelenő sértődött vezetői interjúkkal ad életjeleket magáról. Ináncsi József „főkapitány" alkalmanként néhány flekken panaszkodik az országos napisajtóban személye és a gárda jobbikos mellőzése miatt. Cserébe Vona Gábor kissé enervált nyilatkozatokban beszél a „főkapitánnyal" kapcsolatos ellenérzéseiről. Az eddigiek alapján tehát borítékolható, hogy némelyek - követve a gárdás hagyományt - a mai döntést sem fogadják majd el. Nem lennék meglepve, ha Ináncsi vezetésével hamarosan újabb, „történelmi" gárda jönne létre.

Közben a csókkirály Kiss Róbert (egykori „főkapitány", akit a párt másik félhivatalosa, a neonyilas kuruc.info leplezett le) vezetésével kivonták a Csendőrség nevű egységet a Gárdából. Előbbi csoport tagjainak egy része tavaly október 23-án „Templomőrség" feliratú taktikai mellényben pompázott a Jobbik tüntetésén - ezzel végképp összezavarva a gárdában a „nemzet gerincét" látó polgárokat. Az egyszerű koordinátarendszerben mozgó radikális világban ma már aligha világos, hogy ki az áruló és ki a hazafi.  Csalódott gárdisták kis könyvecskében foglalták össze tapasztalataikat, s a burjánzó radikális honlapokon egyöntetűnek tűnik a vélemény: a Jobbik kihasználta a gárdát. Majd a parlamentbe jutással részben elért politikai sikert követően dobta a kezelhetetlennek bizonyult szervezetet. Vérmérséklettől függően nevezik ezt a magatartást sokan a Jobbik bázisában árulásnak vagy megalkuvásnak. S „rendszerbe" való besimulás részének tekintik azt is, hogy a korábban olyan aktív párt szinte eltűnt az utcákról.

Nem véletlen, hogy Vona idézett interjújában bejelentette, pártja ismét a közterekre készül. A Budaházy György mellett és Alföldi Róbert ellen rendezett tüntetések erőtlensége azonban figyelmeztető jel. A gárda-fejetlenség ugyanis nem maga a betegség, hanem annak csak a jele, más tünetekkel, például a mozgósítási képesség gyengülésével egyetemben. Mindez pedig arra vezethető vissza, hogy a parlamentbe jutás óta a követendő stratégia alapkérdéseit sem tisztázták a Jobbik házatáján. Ezért vívják a nyilvánosság előtt is csatáikat a „szakpolitikusok" és a „mozgalmiak".

Aki szerint ez a konfliktus csak képzelődő újságírók fantáziájában létezik, tegye fel a kérdést: másutt előfordulhatna-e, hogy egyik politikus becsületsértéssel támadja a másikat, mire az beperli párttársát? A Jobbikban ugyanis ez történt. Pősze Lajos képviselő, egykori frakcióvezető-helyettes feljelentette az őt tűzzel-vassal irtandó „karrierpolitikusnak" nevező Toroczkai Lászlót, a Csongrád megyei közgyűlés jobbikos képviselőjét. A bíróság megállapította, hogy a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökének kijelentése ugyan valóban becsületsértő, de a döntés szerint egy politikusnak az ilyesfajta kritikát tűrnie kell. Az esetről a már említett neonyilas honlapon olvasható beszámoló alapján Toroczkai láthatóan továbbra sem szívta el a békepipát Pőszével.

A gárdás konfliktusok, a személyi ellentétek csupán azt a sokszor leírt igazságot bizonyítják: minden pöffeszkedő frázisa, fogadkozása ellenére a Jobbik is pontosan úgy viselkedik, mint bármelyik párt. Ilyen értelemben nem lehet más a politika.

Forrás:http://hetivalasz.hu/jegyzet/jobbik-es-a-garda-itt-a-vege-34000/


Több megyeszékhelynyi embert veszélyeztet kilakoltatás?
Írta: szombat 04 december 2010 - 16:12:24 |

{FBLIKENEWS} Több mint százezer ingatlant érintenek a végrehajtások, ami azt jelenti, hogy két-három megyeszékhely lakosságának megfelelő tömeg kerülhet bajba a kilakoltatási moratórium áprilisi lejárta után - nyilatkozta Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Információs Irodájának ügyvezetője a Magyar Nemzet a szombati számában.Jelenleg a bankok az opciós vételi jogukat gyakorolják, illetve bedőlt tartozásaikat próbálják meg értékesíteni. Ezért ezres tételben állítják össze a listájukat, és küldik ki különböző befektetői csoportoknak.

Kovács László a Magyar Nemzetnek azt mondta: előfordul, hogy még folynak a megbeszélések az ügyfél és a bank között a szerződés esetleges visszaállításáról, de a tartozás már szerepel az értékesítésre szánt tartozások között.

A szakértő szerint az elmúlt egy évben a tartozások 30-40 százalékkal növekedtek. Azt is közölte, hogy körülbelül minden második ügyfél tartozása meghaladja a jelzálogként felajánlott ingatlan értékét.

Szerző: MTI Eco

Oldal:  1 2 3 4 5 [6]

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 2.6111 másodperc, 1.3542 lekérdezési idõ.