Lévai György a NÉP elnökének oldala

Ismét lesz határellenőrzés az egész EU-ban?
Írta: hétfő 16 május 2011 - 10:41:09 |

{FBLIKENEWS}
Ismét lesz határellenőrzés az egész EU-ban?

Az Európai Unió tagállamainak már több mint a fele véli úgy, hogy reformra szorul a személyek szabad mozgását biztosító, a közösség egyik alappillérének számító schengeni egyezmény – adta hírül brüsszeli értesülések alapján a Frankfurter Allgemeine Zeitung.Ennek részeként bővítenék azon események körét, amelyekre hivatkozva ideiglenes határellenőrzést vezethetnének be az egyes országok. A jelenlegi schengeni egyezmény ezt csak abban az esetben teszi lehetővé, ha anélkül a társadalmi rend vagy a belső biztonság komoly veszélybe kerülne, a jövőben viszont például akkor is meg lehetne ezt tenni, ha tömeges menekülthullámmal kell számolni a tagországoknak.

Az egyelőre vitatott kérdés, kinek kell engedélyezni a határellenőrzés visszaállítását. A tagországok szerint ennek tagállami hatáskörben kellene maradni – jelenleg ez a helyzet, csak előzetesen értesíteni kell az Európai Bizottságot –, Brüsszel viszont az európai szintű döntéshozatal irányába szeretne elmozdulni.

A schengeni egyezmény újragondolásának szükségessége azután merült fel, hogy az arab forrongások miatt 25-30 ezer afrikai menekült érkezett Olaszországba, ahonnan egy részük a kontinens belseje felé vette az útját. Emiatt előbb a franciák sűrítették az ellenőrzéseket határaikon, majd a dán kormány jelentette be, két-három héten belül „bevezeti a határellenőrzést”.

Az ezt követő összeurópai felhördülés nyomán ezt később úgy pontosította, hogy csak célzott vámellenőrzésekről, nem pedig a személyforgalom általános kontrolljáról van szó, az intézkedés pedig összhangban áll a schengeni egyezménnyel.

Az afrikai menekülthullám miatt Ausztria is erősítette a kontrollt olasz határa környékén, a helyzet eszkalálódása esetén pedig a hadsereget is igénybe venné erre a célra – mondta a Kuriernak Johanna Miki-Leitner osztrák belügyminiszter. Sietett azonban hozzátenni: kormánya továbbra is elkötelezett a szabad mozgáshoz való jog mellett, „tartós ellenőrzésről” pedig csak indokolt esetben lehet szó.

Szerző: Világgazdaság - W. B.


Sokkoló vádak: szexuális zaklatás és nemi erőszak kísérlete
Írta: vasárnap 15 május 2011 - 08:05:37 |

{FBLIKENEWS}

A Nemzetközi Valutalap vezérigazgatóját az induló repülőről szedték le a rendőrök. Egy szobalányt molesztált.

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF vezérigazgatóját a New Yorki repülőtéren, szexuális erőszak gyanújával. Az őrizetbe vétel tényét a New York-i rendőrség szóvivője is megerősítette. A rendőrség beszámolt arról, hogy Strauss-Kahn ügyvédet kért, s megtagadta a válaszokat a kihallgatók kérdéseire.


A reptéri hatóságok információi szerint Strauss-Kahnt alig néhány perccel Párizsba indulása előtt fogták le a John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren. 
A francia IMF-főnök már az Air France légitársaság gépén ült, az első osztályon, amikor a rendőrség őrizetbe vette és leszállította a párizsi járatról. Strauss-Kahnt egy kapitányságra vitték kihallgatásra, szexuális zaklatás gyanújával.


Az amerikai hatóságok szerint az IMF első emberét azzal gyanúsítják, hogy előzőleg a nap folyamán "szexuális támadást" követett el egy hotelben a Times Square-en az egyik alkalmazott, egy szobalány sérelmére. 
A szobalányt a Roosevelt Kórházba szállította át a sürgősségi szolgálat, ahol ellátták kisebb sérüléseit. 
A 32 éves nő azt mondta a rendőröknek, hogy Strauss-Kahn orális szexre akarta kényszeríteni, de végül sikerült kiszöknie a szobából az erőszakoskodó elől, s segítséget kérni a szállodai személyzettől.Amikor a rendőrség néhány perc múlva kiérkezett, Strauss-Kahn már távozott a hotelből. 

A rendőrség feltételezése szerint Strauss-Kahn menekülni készült, mert még mobilját és több más személyes tárgyát is hátrahagyta a szállodai szobában. 
Ezért visszatartották a párizsi járatot, és leszállították róla a gyanúsítottat. 
A rendőrségi szóvivő elmondása szerint szexuális zaklatás, nemi erőszak kísérlete és személyi szabadság korlátozása gyanújával indítanak eljárást az IMF vezetője ellen.

A 62 éves Strauss-Kahn - akit a 2012-es francia elnökválasztásokon a szocialisták lehetséges jelöltjeként is emlegetnek - 2007 novembere óta tölti be a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatói posztját, s helyzetét három évvel ezelőtt már megingatta egy szexügy.
Az IMF-főnök ellen hatalmi visszaélés gyanújával 2008-ban vizsgálat indult egy magyar beosztottjával folytatott szerelmi viszonya miatt. 
A vezérigazgató tekintélyét alaposan megtépázó ügyről akkor az IMF közleményt adott ki, amely szerint az igazgatótanács helytelenítette, súlyos tévedésnek nevezte Strauss-Kahn rövid házasságtörő viszonyát, amelyet az IMF-vezető Nagy Piroska magyar közgazdásznővel, a valutaalap afrikai részlegének egykori magas beosztású tisztviselőjével folytatott. 
Strauss-Kahn nyilvánosan bocsánatot kért az ügy miatt az IMF-alkalmazottaktól és feleségétől is.

A valutaalap vezető testülete az ügyben elrendelt vizsgálat megállapításaira hivatkozva három évvel ezelőtt tisztázta az IMF-vezetőt a hivatali befolyással való visszaélés, szexuális zaklatás és kivételezés gyanúja alól, és akkor úgy döntött, hogy továbbra is együtt kíván működni Strauss-Kahnnal.

Az IMF most elzárkózott mindenfajta kommentártól azzal, hogy nem kapott hivatalos tájékoztatást a New York-i Sofitel szállóban történt incidensről.

Forrás: MTI  Hír24


Ultimátum: több ezer orvos távozhat év végén
Írta: szerda 11 május 2011 - 08:26:30 |

{FBLIKENEWS} Ultimátum: több ezer orvos távozhat év végén

Több ezer orvos tette borítékba felmondólevelét, s ha a 2012-es költségvetés sem számol az ágazat forráshiányának pótlásával, december 31-én átadják azt a munkáltatóknak. Az elmúlt évek 236 milliárdos forráskivonását most újabb 120 követné, ami padlóra küldheti a betegellátást.
Néhány héten belül markáns fellépés várható a morális válságba került orvostársadalom részéről – közölte a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Papp Magor a formálódó tiltakozásról a Világgazdaság múlt heti egészségügyi szakkonferenciáján beszélt. Elmondta: egy hónapja fordult a kormányfőhöz a szakorvosjelölteket képviselő Magyar Rezidens Szövetség, kérve, személyesen avatkozzon be, adjon forrást a kritikus helyzetben lévő egészségügyi ágazatnak, erre az államtitkárnak ugyanis nincs kompetenciája.

A Világgazdaság értesülései szerint eddig a fiatal rezidensek és az orvoskar gerincét adó középkorú szakorvosi kar doktorai közül ezrek helyezték letétbe felmondólevelüket. Ennek benyújtása előtt megvárják a 2012. évi költségvetést. Ha úgy ítélik, abban sem irányozzák elő az ágazat életben tartásához szükséges lépéseket, december 31-én átadják a borítékot a munkáltatóknak, vagyis az önkormányzatoknak, minisztériumoknak.

Három éve a Magyar Orvosi Kamara már kezdeményezett egy szerződésbontási nyilatkozatot. Akkor 748 doktor tette ezt meg, így az akció abbamaradt – emlékeztetett Éger István elnök. Hozzátette: az orvosok tisztában vannak a gazdaság helyzetével, de szeretnék, ha a társadalom is tudná, nem tudnak megélni a fizetésükből. A kezdők 80-85 ezer forintot visznek haza havonta, a hálapénzhez pedig az orvosoknak csak egy szűk rétege jut hozzá. Kritikusan alacsony az ápolónők fizetése is. Az sem lehet közömbös, hogy egy szakorvos kiképzése 20 millió forintba kerül, amelyből aztán más országok betegei profitálnak.

Az alkotmány mindenki számára előírja a testi-lelki egészséghez való jogot, a kritikus munkaerőhiány miatt azonban ez veszélybe kerülhet. A létszámhiány törvénytelen ügyeletekre kényszeríti a kórházakat, a túlhajszolt orvosok munkája pedig a betegeken csattanhat. Az uniós csatlakozással ugyanis annyira fölerősödött az orvosok külföldi munkavállalása, hogy mára többen mennek, mint ahányan egy évben végeznek az egyetemeken. Az itthon maradók jelentős hányada jócskán túl van a 62 éves nyugdíjkorhatáron.

A külföldre távozó szakembereket tárt karokkal várják az ugyancsak orvoshiánnyal küszködő uniós tagállamok. Az elmúlt hetekben John Dalli, az EU egészségügyi biztosa a Világgazdaságnak elmondta: adminisztratív eszközökkel nem avatkoznak be a szegény országokból induló orvosvándorlásba, ám felhívták a kormányok figyelmét, hogy 2020-ra egymilliós hiány alakulhat ki egészségügyi dolgozókból az unióban. Nem nehéz kitalálni, hogy ez a fejletlenebb országok betegellátását veszélyezteti majd a legsúlyosabban.

" Mélyülhet a válság

A szakma képviselői figyelmeztetnek: rég nem látott szegénység van a kórházakban. Az egészségbiztosítótól kapott apanázsból nem jut béremelésre, de az összeg a dologi kiadásokra is kevés, nem ritka a gyógyszerhiány. Nem csoda, hogy a fizetési határidők kitolásáról a szokásos harmadik-negyedik negyedévben kezdődő alkudozás a beszállítókkal már most megkezdődött. Nem tudni, hogy a 60 milliárd forint körüli beszállítói számlák összegéből hányat tudnak átütemezni. A Szócska Miklós államtitkár által készített Semmelweis-terv végrehajtásával százmilliók takaríthatók meg az intézményi integrációkkal, ám ha az az ágazatban marad is, töredéke csupán a szükséges forrásoknak.

Az elmúlt években – a konvergenciaprogram teljesítése érdekében – 235 milliárdot vontak el a gyógyításból – tudtuk meg Rácz Jenőtől, a Magyar Kórházszövetség elnökétől. A Széll Kálmán-terv a gyógyszerkassza 120 milliárd forintos lefaragását tartalmazza, így az ágazat 4,4 százalékos GDP-részesedése 3,9-re zuhanna. Pedig a jelenlegi arány is 1-1,5 százalékkal kisebb a visegrádi országok átlagánál. "

Amit kérnek az orvosok:

- 200 ezer forint kezdő orvosi fizetés
- 300 ezer forint kezdő szakorvosi fizetés
- szakmai fejlődés, hivatásgyakorlás biztosítása
- strukturális és morális megújulás

Szerző: Nógrádi Tóth Erzsébet
Forrás: Világgazdaság

Jogerősen is felfüggesztettre ítélték a Jobbik képviselőjét - elveszítheti mandátumát
Írta: szerda 11 május 2011 - 08:15:13 |

{FBLIKENEWS} Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy elleni erőszak vádjával Samu Tamás Gergő jobbikos országgyűlési képviselőt, aki a vád szerint 2008. március 15-én a rendőrökre támadt. Az Országgyűlés ebben a ciklusban még csak jobbikos honatyák mentelmi jogát függesztette fel: Samu Tamás Gergőét, Novák Elődét és dr. Staudt Gáborét.Samu Tamás Gergő az ügyész szerint 2008. március 15-én este a Belvárosban a "rendbontó tömegből" a rendőrök felé dobott tárgyakat, illetve egy rendőr pajzsába rúgott. A 24 éves fiatalember a vádbeli cselekménye előtt néhány hónappal garázdaságot követett el, amiért 2008-ban 45 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték.
A másodfokú bíróság helyben hagyta a tavaly októberben első fokon kiszabott tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést és a 300 ezer forintos pénzbüntetést.
A védő a szabadságvesztés mellőzését kérte, mivel a képviselői jogállásról szóló törvény szerint azzal összeférhetetlen a parlamenti mandátum, és szerinte indokolatlanul súlyos joghátrányt jelente a mandátumvesztés.
Szóbeli indoklásában a bíró azt emelte ki, hogy nem lehet tekintettel politikai összefüggésekre, csupán arra, hogy a vádlott érdemes-e a büntetés enyhítésére vagy sem.Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek.

Forrás:(MTI nyomán) Kuruc.info

Gyorsabban kerülhetünk az utcára ősztől
Írta: szombat 07 május 2011 - 15:52:35 |

{FBLIKENEWS}
Várhatóan ősszel módosul a végrehajtási törvény, amelynek eredményeképpen rövidülhetnek a végrehajtási határidők - mondta a Fidesz-KDNP népjóléti kabinetjének vezetője pénteken A társasházak jogi szabályozásának problémái című budapesti konferencia szünetében, írja az MTI. 
.

A kereszténydemokrata Nagy Kálmán sajtótájékoztatóján a változtatás szándékát azzal indokolta: az egyik fő probléma az, hogy ma a társasházak érdekérvényesítése sokszor több pénzbe kerül, mint amennyi a végrehajtásban szereplő összeg. Továbbá a végrehajtásokat túl könnyen lehet felfüggeszteni, elhúzni, és "szinte reménytelenné tenni". Az a helyzet sem tartható fenn, hogy vannak, akik évekig nem fizetnek közös költséget - mutatott rá. Számukra szerinte olyan élethelyzetet kell keresni, amelyben fenn tudják tartani magukat. 

A jogszabály-módosítással - az elképzelések szerint - rövidebb lehetne a végrehajtás, szűkülhetnének a határidők, és nem lehetne például azért felfüggeszteni a folyamatot, mert kifogást emelnek a végrehajtó személye ellen - ismertette a kormánypárti politikus, aki szerint legkorábban szeptemberben tárgyalhatja az Országgyűlés a törvénymódosítást. 

Nagy Kálmán kiemelte: ma Magyarországon mintegy kétmillióan élnek társasházakban, ezek működésének szabályozása pedig a társadalom egyik legfontosabb problémája, amelynek megoldására széles körű konzultációra van szükség. Kitért arra is, hogy a moratórium közeljövőbeli megszűnésével "hatalmas gondokat fog jelenteni" bizonyos élethelyzetek rendezése úgy, hogy az érintett lakó is elfogadható lehetőséghez jusson, és a társasház se károsodjon. 

A KDNP-s képviselő kérdésre szólt a bedőlt lakáshitelekről is, amellyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi helyzetben minden szereplőnek - a bankoknak, az államnak és a tartozó félnek is - megvan a maga felelőssége.

Forrás: Portfólió


Oldal:  1 [2] 3 4 5 6

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 4.6350 másodperc, 3.3756 lekérdezési idõ.