Lévai György a NÉP elnökének oldala

Megszólalt a sztárközgazdász - Elkerülhetetlen a katasztrófa
Írta: hétfő 16 május 2011 - 10:49:21 |

{FBLIKENEWS}
Joseph E. Stiglizt Nobel-díjas közgazdász szerint a megszorítások nem vezetnek sehova, a munkahelyteremtés és a gazdaság kilábalásának útjában áll. A Bloomberg elemzői konszenzusa szerint a görögok, írek és portugálok csődöt jelenthetnek.A megszorító intézkedések „nem működnek”, és megakadályozzák a munkahelyteremtést, amelyre az országoknak szüksége lenne, hogy beinduljon a gazdasági növekedés – mondta Joseph Stiglizt, Nobel-díjas közgazdász-professzor.

Korábban már próbálkoztak ilyen kísérletekkel és hasonló eredmény lett  a vége – nyilatkozta Stiglizt egy koppenhágai konferencián. A költségvetési hiány csökkentése alacsonyabb növekedési ciklushoz vezet, amely magas munkanélküliséghez és a kilábalás akadályozásával jár.

Görögország, Írország és Portugália nyomás alatt áll, hogy keresztülvigyék a megszorításokat, azonban ez kormányellenes tüntetésekhez vezetett mindhárom országban. A költségvetési megszorítások nem tudták meggyőzni a befektetőket, hogy ezek az országok el tudják kerülni az államcsődöt – mutatja a Bloomberg frissen nyilvánosságra hozott globális elemzői konszenzusa.

Az európai vezetők „hiány fetisizmussal” küzdenek, miközben a „megszorítások nem működnek” – mondta Stiglitz, a New York Egyetem közgazdásza.

Az Egyesült Államok gazdasága gyorsabban fog növekedni ebben az évben és jövőre is, mint az európai gazdaság – írja a Bloomberg. Az Európai Bizuttság tanulmánya azt mutatja, hogy az USA idén 2,6, jövőre pedig 2,7 százalékkal fog bővülni. Az euróövezet idén 1,6, jövőre pedig 1,8 százalékkal növekedhet. Az Egyesült Államok 2009-es stimulus-programja növelte a foglalkoztatási rátát 1,4 millió és 3,3 millió között, és csökkentette a munkanélküliségi rátát 0,7 és 1,8 százalékpont között – közölte az amerikai kongresszus költségvetési hivatala.

A megkérdezette elemzők 85 százaléka szerint Görögország valószínűleg nem tudja elkerülni az államcsődöt, és a többség hasonló sorsot vizionál Portugália és Írország számára. A januári elemzői konszenzus óta romlottak a kilátások – írja a Bloomberg.

"Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint az uniós közös valuta nincs válságban. "Büszkék lehetünk arra, hogy a valutánk stabil és hiteles – szögezte le Jean-Claude Trichet.
"Az, amit ma Európa területén egyes országokban megfigyelhetünk, az elsősorban az államháztartás adósságválsága" - írta az EKB elnöke a Bild am Sontag című lapban megjelent kommentárjában. Szerinte az euróövezet egyes országaiban jelenleg mutatkozó adósságválságnak mindenek előtt nemzeti okai vannak."Az euróövezet több tagállamának erőteljesen módosítania kell a gazdasági és pénzügyi politikájukat, miután a múltban hibákat követtek el" - írta Trichet. 
Tichet szerint valamennyi tagállamnak szilárd pénzpolitikát kell bevezetnie, ehhez pedig alapvető reformokra van szükség. Trichet utalt arra, hogy a közösségi valuta az elmúlt 12 évben stabilan fejlődött. "Megőriztük az euró vásárlóerejét az európai gazdaság válsága ellenére" – hangsúlyozta az EKB vezetője, utalva az olajár emelkedésére, az internetes buborék kipukkadására, valamint a közel-keleti instabilitásra."A szuperbruttótól a számlaszámig - Milyen aknák vannak az adóbevallásban?
Írta: hétfő 16 május 2011 - 07:45:48 |

{FBLIKENEWS}
Jövőre ugyan állítólag már egy söralátéten el fog férni a személyi jövedelemadóról szóló bevallás, az idén még bonyolultabb eljáráson kell átesniük az adózóknak. Hogyan kell kalkulálni a szuperbruttót, mit kell csinálni az online kitöltött nyomtatvánnyal, és mit nem szabad elfelejtenie annak, aki visszatérítést vár az adóhatóságtól? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az adóbevallásról, amelynek leadási határideje péntek éjfél.

Már csak az előttünk álló munkahét maradt arra, hogy elkészítse és az adóhatóságnak elküldje a tavalyi évről szóló személyijövedelemadó-bevallását az érintettek többsége, ha el akarja kerülni a büntetést. Ha a bevallás azt mutatja, hogy rá kell fizetni az év közben levont adóra, akkor a számlát is péntekig kell kiegyenlíteni.

A május 20-ai határidő betartása azért fontos, mert ha valaki rajta kívül álló okból kiszaladna az időből, arra elvileg akár 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat a hivatal. Aki azért késik, mert akadályoztatva volt, például kórházban töltötte a május 20-a előtti napokat, heteket, magyarán, a késésnek elfogadható oka van, az kimentheti magát, megmenekülve a retorziótól. Ehhez azonban igazolási kérelmet kell benyújtania a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV).

A 2010. évi jövedelmek utáni adófizetésről most esedékes adóbevallás kitöltésénél egy újdonsággal fognak szembesülni az állampolgárok, és a jelek szerint ez sokuknál zavart kelthet.
 
Tavaly év elején jelent meg a szuperbruttósított szja, ami azt jelenti, hogy a jövedelmek széles köre esetén az adót nem a bruttó összeg alapján kell fizetni, hanem a bruttó összeget fel kell szorozni 1,27-tel, és ez a magasabb összeg lesz az adó alapja. Bizonyos jövedelmek esetén viszont nem kell ezt a szorzót alkalmazni (például a nyugdíjnál), megint másoknál (például külföldről szerzett jövedelemnél) nem a bruttó összeg, hanem csak annak töredéke után kell felszámítani a 27 százalékos növelő tényezőt. Ezt a hatóság úgy tudja csak kezelni, hogy egy pluszoszlopot iktatott be az adóbevallás  nyomtatványába. Külön kell szerepeltetni a bruttó, és a most beiktatott új oszlopban a szuperbruttós szorzóval növelt jövedelmet.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Aki csak teheti, annak érdemes a NAV, illetve az APEH még mindig működő oldaláról letölthető nyomtatványkitöltő programmal elkészítenie az adóbevallását. 
A program ugyanis kezeli az összefüggéseket, az ellenőrzési funkciójának használatával pedig figyelmeztet a bevallás számszaki és formai hibáira, azok így minimálisra szoríthatók. A nyomtatványkitöltő program segítségével kitöltött, de kinyomtatott és postán feladott, illetve a kézzel kitöltött bevallásoknál lehet elkövetni azt gyakori a hibát, hogy a bevalló nem írja alá a bevallását. Ilyenkor a bevallás, még ha annak többi részével nincs is gond, érvénytelennek minősül, ezért olyan, mintha el sem készítették volna.

Az adóbevallást az ügyfélkapun keresztül is el lehet juttatni, a benyújtók közel fele már így jár el. De ekkor is el lehet követni azt a figyelmetlenséget, hogy a visszaigényelhető összegről nem rendelkezik (kiutalást kér, vagy valamely más adónemben esetleg fennálló tartozásával szembeállítja, vagy majdani adófizetési kötelezettségét csökkenti) a magánszemély - ez egyébként a leggyakoribb hiba, derül ki a NAV [origo]-nak adott tájékoztatásából. Szintén a visszaigényelhető adót tartalmazó bevallások esetében jellemző hiba, hogy az adózó sem a postai utalási címét, sem a számlaszámát nem tölti ki a főlapon.
Akinek a bevallása visszakérhető adót mutat, az összeget - ha jogos és pontos - 30 napon belül meg kell hogy kapja. Igaz, az ilyen személyek zöme vélhetőleg már túl van a bevalláson, hiszen úgy minél előbb, akár már március 1-jén is megkaphatta a visszajáró pénzt a NAV-tól. Az eddigi bevallásokban egyébként csaknem egymillióan kértek kiutalást, 63 milliárd forint értékben, közülük 670 ezer személynek utalt vissza 49 milliárd forintot az adóhatóság.
Akinek viszont elmaradása van adóból, annak érdemes tudnia, hogy ha 100 ezer forintnál kevesebbel tartozik az adóhivatalnak, akkor négy egyenlő részletben is letudhatja a tartozását. Ehhez nem kell mást tennie, mint hogy a nyomtatvány C lapján ezt az igényét jelzi, és megadja, hány részben fogja befizetni az elmaradt adót.

A NAV az idén már nem adott sárga csekkeket ahhoz az egységcsomaghoz, amelyet kiküldött az adóbevallással érintett több millió embernek. Aki mégis így szeretné rendezné tartozását, az vagy felkeresi valamelyik NAV-ügyfélszolgálatot, és adókártyájának felmutatásával kér ilyen csekket, vagy annak postázását igényli az adóhatóság honlapján megtalálható menüpont alatti, csekk nevű nyomtatványon. Az adókötelezettséget bankátutalással is le lehet tudni, ekkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni az adóazonosító jelet. Bizonyos ügyfélszolgálatokon bankkártyával is lehet fizetni.
A bevallás keretében lehet rendelkezni az szja kétszer 1 százalékos részének felhasználásáról. Az egyik 1 százalékot valamely egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet juttatni. A másik 1 százalékát az szja-nak valamely civil szervezet kaphatja meg. A nyilatkozatot május 20-áig kell a NAV-hoz eljuttatni, máskülönben a pénz nem érkezik meg az egyház, a tehetségprogram vagy a civil szervezet számlájára. Most még nem lehet az államadósság csökkentésére létrehozott alapba irányítani az 1 százalékot, azt majd csak jövőre lehet megtenni.

Sokan az utolsó napokra hagyták a kitöltött nyomtatvány útnak indítását, múlt hét hétfőig nem egészen 2 millióan adták le az szja-bevallásukat, és 2,5 millió bevallást még vár a NAV. A múltbeli tapasztalatok alapján majdnem minden második szja-bevalló a postai sorban állást választja, így minden bizonnyal, május 20-án hosszú sorok alakulnak majd ki a postákon. Ezért a Magyar Posta egyes hivatalokban meghosszabbított nyitva tartással fogadja az ügyfeleket.
Budapesten három postaegységnél rendeltek el hosszabbított műszakot aznapra, a Nyugati pályaudvari (62-es számú), a Keleti pályaudvari (82-es számú), és a Mammut bevásárlóközpontban levő (114-es számú) posta várja sokáig a bevallási csomagot feladni kívánó személyeket. A két pályaudvari posta éjfélig, a Mammutban levő egység este kilencig lesz nyitva. Ezeken kívül a Fogarasi úti Tesco áruházban levő, éjjel-nappal nyitva tartó egységbe is lehet menni. Vidéken valamennyi megyeszékhelyen legalább egy posta 20 óráig nyitva tart. Ha a megyeszékhelyen nincs az általános nyitva tartás szerint 20 óráig (vagy tovább) üzemelő posta, illetve ahol az igénybevétel indokolja, ott elrendelik a megyeszékhelyi 1-es számú posta hosszabbított nyitva tartását.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Dancsó József kezében a "söralátét"

Ha hinni lehet a kormányzati ígéretnek, jövőre kevesebb embernek kell bíbelődnie a hosszan tartó bevallással. Orbán Viktor miniszterelnök által sokszor megígért "söralátét méretű bevallás" azt akarja jelenteni, hogy kiterjesztenék az egyszerűsített bevallásra jogosultak körét. Most várhatóan 300 ezer körül alakulhat a számuk, nekik elegendő volt februárban arról nyilatkozniuk a NAV-nak, hogy az adóhatóság készítse el helyettük a bevallásukat a meglevő kimutatások, a kifizetőktől, munkaadóktól származó igazolások alapján.

forrás: Origó


Keresik a dollár alternatíváját az ázsiai országok
Írta: szombat 07 május 2011 - 15:39:15 |

{FBLIKENEWS}
Kínai, japán és dél-koreai illetékesek ma megegyeztek, hogy elkezdik vizsgálni a lehetőségeit az ázsiai, országok közötti kereskedelmi forgalom dollár elszámolásról saját devizákra való átállásának - számol be a Dow Jones hírügynökség a felek által kiadott közleményre hivatkozva. A három ázsiai ország pénzügyi illetékesei tudatában vannak a magas nyersanyagárak és fokozódó inflációs nyomás jelentette kihívásokkal, de aggodalmaikat fejezték ki a gyorsan változó tőkebeáramlásokkal kapcsolatban is. 

Kínán, Japánon és Dél-Koreán kívül további hét ázsiai ország a külső függőség csökkentése érdekében egy olyan alap létrehozását tervezik, mely infrastrukturális beruházásokat hajtana végre a régióban. A résztvevők ezzel a lépéssel tartalékaik további diverzifikálását is szeretnék elérni. 

Kína például a 3000 milliárd dollárnyi külföldi tartalékával átlépte az ésszerűség határait jelentő szinteket, így a jegybank szerint is szükség van az eszközök közötti fokozottabb diverzifikáltság megteremtésére. 

A dollárfüggőség csökkentését egyéb frontokon is el szeretnék érni, például a helyi devizában való hosszabb futamidejű vállalati kötvénykibocsátásokat is segítenék.

Forrás: Portfólió 
 
 


Orbán ma Frankfurtban varázsol: eltüntetné a magas hozamokat
Írta: szombat 07 május 2011 - 09:11:14 |

{FBLIKENEWS}
Orbán Viktor ma Frankfurban befektetőkkel és más üzletemberekkel találkozik, s minden bizonnyal megpróbálja meggyőzni őket, hogy a magyar gazdaság a felemelkedés útját járja. A miniszterelnöknek ezen a napon keményen meg kell dolgoznia a fizetéséért. Ha sikeres lesz, sokat takaríthat meg az államkasszának, de ha nem lesz elég hihető az üzenete, az sokba kerülhet mindannyiunknak.
x
Környezete még a választások előtt azt ígérte, hogy Orbán Viktor hatalomra kerülése esetén az állam finanszírozása sokkal könnyebb lesz, mert akkor olcsóbban fogunk hitelt kapni. Kiderült – amit persze mindenki tudott –, hogy ebből semmi sem igaz, hiszen olcsó hitelt nem arcra, hanem teljesítmény után adnak. Márpedig az Orbán-kormány teljesítménye meglehetősen hosszú ideig kétségeket ébresztett a piacokon. Sőt, a kamatfelárakban megmutatkozó kétségek mind a mai napig kísértenek. Akárhogy is, a külső finanszírozás megoldása lassan a körmünkre égett, így a gazdasági szabadságharc meglehetősen kontraproduktív gyakorlata (a fedezet nélküli adócsökkentéstől az egymillió munkahely populista ígérgetésén át a jegybank függetlenségének támadásáig) mindinkább csak szavakban él.


Foto: AP

avaly júliusban, az IMF-fel való szakítás idején Orbán Viktor még azt mondta, hogy „az elmúlt hároméves együttműködést az IMF-fel Magyarország mindig is nagyra fogja értékelni”. Matolcsy György a minap erről már megfeledkezett, amikor az IMF kipaterolásának helyességét ecsetelte egy előadásában. A gazdaságpolitika azonban a „nem konvencionális eszközöktől” kénytelen volt a már bevált takarékossági és hatékonysági intézkedések felé fordulni. A piac ezért máris hálás, amit a márciusi dollár- és a szerdai eurókötvény-kibocsátás sikere is bizonyít.

A siker azonban relatív, hiszen a legolcsóbb hiteleket a nemzetközi szervezetek (például az IMF vagy az EU) adják, de a legkeményebb feltételeket is ők támasztják. Azok a politikusoknak viszont, akiknek ez a szigorú ellenőrzés nem tetszik – márpedig Orbán és Matolcsy ilyen – jobban szeretik a szabadpiacról származó finanszírozást, még ha az drágább is. Az EU-tól, az IMF-től és a Világbanktól felvett hitelek kamata 5-6 százalékos volt, amit most ennél összességükben valamivel drágábbakra váltottunk. A márciusban kibocsátott 30 éves futamidejű dollárkötvényés áprilisi ráemelésének kamata fix 7,625 százalékos, a szerdán kibocsátott és 2019 januárjában lejáró eurókötvényé pedig fix 6 százalékos. A különbség azonban Orbánnak és Matolcsynak megéri. Hogy ezt az országról is elmondhassuk, ahhoz a beígért reformokat, sőt, talán még több versenyképességet javító intézkedést végig kell vinni. 

Matolcsy György mindenesetre a már idézett előadásában azt mondta, hogy 2013-ban ma még elképzelhetetlen makrogazdasági számok várhatóak.
A szerdán bemutatott eurókötvény sikere után feleslegesnek látszik, hogy a miniszterelnök a befektetőket győzködje, hiszen idén már több devizakötvényt nem bocsát ki a magyar állam. Ugyanakkor erre az évre mintegy 800 milliárd értékű forintalapú kötvény piacra vitele van hátra. 

Hogy ezeknél mekkora hozamok alakulnak ki, az cseppet sem mellékes. 
Orbán Viktor sokat tehet azért, hogy a befektetők higgyenek a gazdaságpolitika utóbbi hónapokban kialakult, és az eddigi tapasztalatok szerint számukra elfogadható irányvonalának tartósságában. Hogy ez mennyire fontos, arról nemrégiben a Portfoliónak adott interjúban  Aymar De Liedekerke Beaufort, a márciusi dollárkötvény-kibocsátást szervező egyik pénzintézet, a BNP Paribas magyarországi vezetője beszélt. Kiemelte, hogy „a kormány kifelé, a befektetői közösség felé jól strukturált módon kommunikált a szerkezeti reformokról, és ez hozta meg a sikert".
 
 


666 milliárd: pokoli a költségvetés hiánya
Írta: szombat 07 május 2011 - 08:48:33 |

{FBLIKENEWS}
A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint 666,2 milliárd az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli április végi hiánya, mely az éves előirányzat 96,9 százalékát jelenti.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számított - április havi hiánya 666,2 milliárd forint lett, ami az éves előirányzat 96,9 százaléka volt. Az áprilisi hiányadat a március havi államháztartási hiányhoz képest 75,9 milliárd forintos javulást jelent - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Mint arról korábban beszámoltunk, márciusban a költségvetés háromhavi hiánya meghaladta az éves hiánycél 108 százalékát.

A gazdasági tárca közleménye szerint a központi költségvetés 2011. évi hiányának alakulását egyrészt egyes bevételek szokásostól eltérő időbeli lefutásai okozzák, mindenekelőtt az, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevételek mintegy 528  milliárd forint összege a második félévben teljesül. A 250 (vagy 230) milliárd forintos zárolás is nagyobbrészt csak az év hátralévő részében eredményeznek hiánycsökkenést. Mindezek azonban az NGM szerint együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés 2,94 százalékos hiánycéljának tartását.

Fotó: Bánkuti András

Ha ugyanis az április végi egyenleget (a 666,2 milliárdos deficitet) a magánnyugdíjból származó bevételek időarányos teljesítésével korrigáljuk, akkor a hiány 490 milliárd forintra csökken, ami az éves előirányzat 71,3 százaléka. Az NGM azonban meglehetősen furcsán végezte el az említett korrekciót: a márciusi államháztartási jelentésben ugyanis az éves hiánycél 108 százalékát kitevő deficit korrigálva 68 százalékra jött ki, míg az áprilisi alacsonyabb (az éves előirányzat 96,9 százalékát kitevő) deficit korrigálva meghaladja a 71 százalékot. A gazdasági tárca különös módon a március havi jelentésbe a pénztáraktól érkező bevétel mellett még korrekciós tételnek vette az ágazati különadókat, most viszont utóbbiakat kihagyta a korrekcióból.

Így alakultak a közpénzügyeink áprilisban

Az államháztartás központi alrendszerének április havi többlete 75,9 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 101,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 5,9 milliárd forintos szufficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 31,1 milliárd forintos deficittel zártak.
A központi költségvetés április havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest mintegy 48 milliárd forinttal alacsonyabb összegben teljesültek. A bevételeken belül elsősorban a személyi jövedelemadó bevételek, az általános forgalmi adó, valamint a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok bevételei teljesültek kisebb összegben.

A központi költségvetés április havi kiadásai közel 191 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Nagyságrendileg a legnagyobb elmaradás a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatoknál figyelhető meg, aminek részben ütemezési okai vannak, illetve egyes kiadási tételek kiesései (például a 2010. évi eseti kereset-kiegészítés második részének kifizetése, a 2010. évi országgyűlési választások költsége). Emellett azonban alacsonyabb összegben realizálódtak az egyedi és normatív támogatások, a lakástámogatások, a helyi önkormányzatok támogatásai, valamint a kamatkiadások is.

A kamatkiadások 2011 áprilisában 49,3 milliárd forintot tettek ki, 24,4 milliárd forinttal maradtak el az előző év megfelelő időszaki értékétől, a kamatbevételek pedig 10,5 milliárd forintos szintet érték el, ami nagységrendileg megfelelt az előző évinek. A nettó kamatkiadások (38,7 milliárd forint) összességében 24,6 milliárd forinttal lettek kisebbek az előző évinél.

A kamatfizetések éven belüli lefutása évről évre számottevően eltér a finanszírozási terv sajátosságainak megfelelően, ez okozta az eltérést. Erre vezethető vissza, hogy az adósságtömeg és a hozamok előző évihez képest magasabb szintje mellett következett be havi szinten a nettó kamatok csökkenése. Az előző évinél az adósságállomány 7,2 százalékkal volt magasabb, és a forint hozamok is magasabbak voltak 80 bázisponttal 2010 áprilisához képest.

A társadalombiztosítási alapok hiányának alakulásánál figyelembe kell venni, hogy a nyugdíjbiztosítási járulékbevételek 2011 áprilisában már a teljes járulékbefizetést tartalmazzák. Másrészt, míg 2010-ben a Nyugdíjbiztosítási Alap többféle jogcímen részesült támogatásban a központi költségvetésből, addig 2011 áprilisában e támogatásokat már teljesen megszüntették. A kieső támogatást a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból származó bevétel fogja a második félévben pótolni.
Az elkülönített állami pénzalapok április havi egyenlege az előző év azonos hónapjához képest kedvezőtlenebb lett. Az alapok összes bevételei 14,5 milliárd forinttal, a kiadásai 4 milliárd forinttal alacsonyabb összegben alakultak. 

A bevételi elmaradás oka elsősorban az, hogy jogszabályváltozás következtében a rehabilitációs hozzájárulás már nem a Munkaerőpiaci Alap bevételei között jelenik meg, hanem a költségvetés közvetlen bevételét képezi.

Forrás: Hírszerző


Oldal:  1 2 [3] 4 5 6 7 8

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 3.8938 másodperc, 2.5876 lekérdezési idõ.