Lévai György a NÉP elnökének oldala

Japán katasztrófa - Eddig nem látott, horrorisztikus becslés
Írta: szerda 23 március 2011 - 09:55:55 |

{FBLIKENEWS}
Japán közölte, hogy 25 trillió jenbe (309 milliárd dollárba) kerül majd az ország újjáépítése a pusztító földrengés és cunami után.A költség Japán 2010-es gazdasági termelésének mintegy 6 százalékának felel meg, és ez az eddigi legnagyobb összegű becslés a korábbi 200 milliárd dolláros számítások után. A Világbank Szerint Japánnak öt évébe fog kerülnie az újjáépítés. A kormány szerint az infrastruktúrában okozott kár és a Fukusima térségében lévő atomerő jövője körüli bizonytalanság kisiklathatja Japán törékeny gazdasági élénkülését.

Az ország ugyanis energiahiánnyal szembesül és nehézségek mutatkoznak a termékek országon belüli szállítása és exportja tekintetében is. Elemzők szerint a növekedés addig nem áll helyre, amíg meg nem oldják az infrastrukturális problémákat és a gyárak nem kezdenek teljes kapacitással működni.

Reuters jelentése szerint az Egyesült Államok az első olyan ország, amely nem enged be élelmiszert Japán sugárzás sújtotta övezetéből. Amerika szerdán közölte, hogy leállítja a tej, zöldségfélék és gyümölcsök behozatalát a sugárfertőzés miatt. A régióban található országok: Kína, Malajzia, Szingapúr és Dél-Korea viszont egyelőre csak ellenőrzik az importált termékeket és fontolgatják a tiltás bevezetését. A Világbank adatai szerint az élelmiszer adja a japán export 1 százalékát.A Japánban történt földrengés, cunami és nukleáris válság okozta emberi és gazdasági kár miatti bizonytalanság szerdán hatással volt az ázsiai részvényekre, az euró pedig gyengült a Portugáliában tartandó parlamenti szavazás előtt, ami a kormány bukását idézheti elő.

em arról van szó, hogy a piac ignorálja a fundamentális adatokat - hangoztatta Takashi Hiroki, a Monex Inc. vezető stratégiája. "Egyszerűen még nem ismerjük azokat, mert számos japán vállalat még gyűjti az információkat a katasztrófa alatt elszenvedett károkról. Az értékpapírpiacon érzékelhető idegesség és volatilitás támogatást nyújtott a japán államkötvényeknek, és az irányadó tízéves határidős papírok jegyzése 0,33 ponttal 139,73 pontra, míg a 10 éves hozam 3 bázisponttal 1,215 százalékra csökkent.

Ugyanakkor a Brent minőségű olaj ára az ázsiai kereskedelemben barrelenként 116 dollár közelében volt, miután 0,6 százalékkal emelkedett szerdán, miután a Jemenben növekvő feszültség emelte azokat a biztonsági kockázatokat, amelyekkel az olajtermelés szembesül az arab félszigeten, ahol a világ legnagyobb olajmezői találhatók.

Szerző: Reuters - Világgazdaság Online


Újabb fontos élelmiszerünk drágulhat
Írta: szombat 12 március 2011 - 10:38:28 |

{FBLIKENEWS}
Újabb fontos élelmiszerünk drágulhat

A baromfisok kénytelenek voltak máris árat emelni, de ez csak a kezdet: tavasszal negyedével is többet kell majd adni a csirkéért, pulykáért. A Baromfi Termék Tanács ma egyeztet az agrárkormányzattal az ágazat megmentéséről. Az elszabadult takarmány- és energiaárak ellehetetlenítik az ágazatot.

A sertésállomány vészes csökkenése után a baromfi termelők közül is egyre többen hagyhatnak fel a gazdálkodással. Tavaszra akár 20-25 százalékos áremelkedésre is számítani lehet a dráguló takarmány és energia miatt. A baromfisok 10-12 százalékos átadási ár növekedésben egyeztek meg a kereskedőkkel, de ez lehet még magasabb is.

A termelők ugyanis már képtelenek lenyelni a folyamatosan növekvő önköltség okozta többlet terheket. Most arra sem lehet számítani, hogy az olcsóbb lengyel csirke féken tartja a hazai kiskereskedelmi árakat, mert ott is visszaesett a baromfitartási kedv, 25 százalékkal csökkent az állomány és kínálati helyett keresleti piac alakult ki
-
írta a
hvg.hu.

Élő súlyban számolva a csirke felvásárlási ára kilónként 240-250 forint, miközben az önköltség átlagosan 260 forint - nyilatkozta a Népszavának Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke. A BTT elnöke szerint az agrártárcával való egyeztetés egyik legfontosabb lépése, hogy fizessék ki a hónap végéig a gazdáknak tavalyról járó állatjóléti támogatásokat. Ez egyébként a sertéstartóknak összességében 6, a baromfisoknak 4 milliárd forintot jelentene. Számítanak arra a 15 milliárd forintos állami forgóeszközhitel-csomagra is, amelyet elsősorban az állattenyésztőknek juttatna a kormányzat a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közreműködésével.

Forrás: 168 ÓraHalló! A dollárnak lőttek? Nem lesz ebből világvége?
Írta: péntek 11 március 2011 - 11:50:05 |

{FBLIKENEWS}
Halló! A dollárnak lőttek? Nem lesz ebből világvége?

Szerző: Zentai Péter

Az amerikai dollár fantasztikus története végéhez érkezett, nem lesz többé monopolhelyzetet élvező kulcsvaluta, hamarosan további húsz százalékkal fog gyengülni. Ez nem horrorforgatókönyv, hanem elkerülhetetlen realitás - mondta a hvg.hu-nak a kaliforniai Berkeley Egyetem professzora, az egyik legtekintélyesebb devizatudós-szakember, akinek nemrégiben jelent meg a dollár hanyatlásáról szóló műve.

Zentai Péter: Az utóbbi években már annyiszor temették az amerikai dollárt, aztán mégis újra és újra feléledt. Mire bizonyíték, hogy gyengül az euróval szemben? Majd erősödik - mindig ez történik.

Barry Eichengreen: Ha végignézzük az elmúlt tíz év történéseit a devizák kapcsolatrendszerében, látnivaló, hogy a dollár tendenciaszerűen gyengül minden más pénzhez képest, visszaerősödései egyre inkább kérészéletűek, aztán mindig esik az árfolyama, újabb és újabb mélységekbe.


Barry Eichengreen Fotó: roie.org

Z.P.: Az utóbbi tíz év összes nagy világpolitikai, világgazdasági, pénzügyi megrázkódtatása idején – kivétel nélkül minden alkalommal – az országok, vállalatok, bankok, módos emberek mind a dollárhoz menekültek. Ez ékesen bizonyítja, az emberiségnek nincs a dollárhoz mérhető másik menedéke.

B.E.: Enyhe túlzás az ön kijelentése. Tessék: itt van például a jelenlegi krízis az arab világban, háborús állapotok Líbiában. Meglehetősen nagy bajok származhatnak még ebből a világra nézve, ezt mindenki érzékeli, és mégis: ezúttal a dollár nem mutatja menedékvaluta szerepét. Korábban, például a Lehman Brothers bukása és az azt követő válság közepette irracionális, ha úgy tetszik, pszichés okokkal magyarázható menekülés zajlott a dollár felé, közben azonban egyre masszívabban érik a felismerés, hogy az euró és a kinai pénz, a jüan stabilabb lábakon áll, a dollár előbb-utóbb több bajt okoz tulajdonosai számára, mint előnyt.

Z.P.: El tudja képzelni, hogy egy európai vagy egy amerikai bank, vagy bármely nagyvállalat a világon, pláne egy magánember jüanban tartja a megtakarításait? A fél világnak fogalma sincs, mi az, hogy jüan.

B.E.: A másik fele viszont pontosan tudja, mi az, sőt, azzal is tisztában van, hogy Kína el fogja érni az Egyesült Államokat gazdasági és pénzerőben, liberalizálja pénzpiacát, felszabadítja a jüan szabad globális forgalmazása elé állított akadályokat, és az amerikai kötvények első számú birtokosaként szinte markában tartja az amerikai gazdaságot. Éppen ez az: az amerikai pénz menedékvalutaként betöltött szerepe egy évszázadon át nemcsak azzal volt magyarázható, hogy a lehető legkönnyebben váltható át bármely más valutára, hanem elsősorban azzal, hogy a dollár biztonságot árasztott magából. Ezt a biztonságot a dollár mögötti hatalom, az Egyesült Államok garantálta. Ám éppen a legutóbbi pénzügyi világválság miatt is ennek a szuperhatalomnak vitán felül meginogtak a pillérei; hihetetlenül törékeny egy hatalmas ország, ahol a költségvetési hiány a GDP 75 százaléka, ahol több ezer milliárdos adósságok halmozódnak fel, az adósságok ledolgozására pedig semmi esély sincs.

Z.P.: Egyszerűen hihetetlen számomra, hogy belátható időn belül a jüan legyen a világ kulcsvalutája, egyelőre mindent, különösképpen a stratégiai, létfontosságú cikkeket, az alapélelmet, a nyersolajat, minden nyersanyagot dollárban mérnek, mert megszoktuk, mert ez a legkényelmesebb, a dollárt a világ minden részén értik még a kisgyerekek is, a jüanról meg fogalmuk sincs.

E.G.: Ez a múlt. Lehet, hogy a maga korosztálya még egy darabig így gondolkodik, de a technológiai fejlődés, például a világ minden szegletében használt és folyamatosan fejlesztett okostelefonok és társaik révén akár hónapok leforgása alatt feloldhatók a dollár melletti, illetve a jüan elleni beidegződések. De egy szóval sem állítottam, hogy a dollár totálisan elveszti főszerepét, helyét pedig egy másik monopólium, a jüan foglalja le. Az a közeljövő „zenéje”, hogy hárman játszanak majd egyformán fontos szerepet: a jüan, az euró és a dollár.

Z.P.: Az euró? Olyan pénz, amely mögött csőd szélére került államok is meghúzódnak? Akkor inkább a jüan, mert legalább tudom, hogy melyik országhoz tartozik, a dollárnál is tudom. Az euró mit jelent? Portugáliát vagy Franciaországot? Görögországot vagy Németországot?

E.G.: Az euróövezet egészében véve sokkal fegyelmezettebb pénzpolitikát folytat, mint az Egyesült Államok, szorgalmasan, hitelesen és látványosan gyűri le adósságproblémáját. Az euró világméretű tekintélyét, elfogadottságát drámaian fogja erősíteni, hogy inkább előbb, mint utóbb igazi pénzügyi-gazdasági-politikai egységként fognak kibocsátani eurókötvényeket, létrejön tehát az integrált európai kötvénypiac. Az Európai Unió eddigi fejlődése sejteti, hogy ugyanolyan unióvá válik, mint a másik korábban kialakult unió, amelynek hivatalos neve: Amerikai Egyesült Államok.

Z.P.: És ez utóbbival, az USA-val mi lesz?E.G.: Amerika is ugyanannyira lesz kiszolgáltatva a világnak, mint a normális országok. Az amerikai vállalatok, bankok, polgárok számára eddig teljesen érdektelen volt, hogy hol, mikor, miként váltják a dollárjukat. Ennek most egyszer és mindenkorra vége. Az Egyesült Államok többé nem tudja olcsón finanszirozni az adósságait külső forrásokból, az amerikaiak életszínvonala érezhetően csökkeni fog, egyebek között azért, mert az egyre dráguló import szerepe növekszik majd nemzetgazdaságukban. Amerika egyre inkább rá fog szorulni az exportra. Ezt elősegítendő, az amerikai dollár veszít értékéből a kereskedelmi partnerek valutáival szemben. Számításaim szerint belátható időn belül átlagosan még további húsz százalékkal esik a dollár árfolyama.Egekben a nyersanyagárak
Írta: csütörtök 03 március 2011 - 10:10:51 |

{FBLIKENEWS} Erőteljes hatások nyomják felfelé világszerte a nyersanyagárakat. Az olajat elsősorban az észak-afrikai események drágítják, közben pedig beindult a zavargásos konjunktúra is: a Líbia helyét átvevő exportőrök, például Abu-Dzabi, Azerbajdzsán és Nigéria már drágábban méri fekete aranyát, mint amennyiért az északi-tengeri és az amerikai rivális termékek eladhatók.


A drága olaj magasabbra kényszeríti helyettesítő termékei, a bioüzemanyagok árát is, emiatt viszont az élelmiszer-ipari célú mezőgazdasági termények jegyzései emelkednek. Utóbbiak ráadásul amiatt is felfelé kúsznak, hogy a világ számos térségében túl nagy arányt képvisel a teljes mezőgazdasági termelésen belül az ipari hasznosítás aránya. A piaci bizonytalanság miatt erősödik az arany másodlagos befektetői szerepe is. Szakértők belátható időn belül nem remélnek áresést.

Forrás: vg.hu

Száguld az olajár Egyiptom miatt
Írta: szerda 02 február 2011 - 12:54:40 |

{FBLIKENEWS} A határidős Brent minőségű olaj ára hordónként 100 dollár felé közelített hétfőn, miután az egyiptomi zavargások kapcsán a befektetők attól tartanak, hogy akadozhatnak az olajszállítások a térségben.

A zavargások kiterjedése olyan időpontban jelenthetne veszélyt az olaj áramlására, amikor a feltörekvő piacokon a döntéshozókat már egyébként is gyötri az élelmiszerek és az üzemanyagok árainak emelkedése. Ha az instabilitás tovább tart, a befektetési reagálás minden valószínűség szerint magasabbra szintre szorítja az energia és a kincstárjegyek árát, a globális tőkékét pedig alacsonyabb szintre- vélte Mohamed El-Erian, a PIMCO kötvényóriás befektető részlegének menedzsere a Reutersnek nyilatkozva.

Olaj ár

Az amerikai dollár, a jen és a svájci frank mind erősödött a hét végén az euróval szemben. Az energia további drágulásának kilátása a magas növekedést felmutató feltörekvő piacokon növelte az inflációs bizonytalanságot a befektetők körében, akik a múlt héten, akik egy hónap után először pénzt vontak ki a fejlődők részvénypiacairól, - közölte az EPFR alapkereskedő feljegyzésében.

Az egyiptomi események miatt a félelem és a kockázatosabb eszközök kerülése átgyűrűzött a globális piacokra – írja a Cashline.
Pénteken a kereskedés elején a tengerentúli indexek még közel 2 és fél éves csúcson álltak, onnan viszont a nap végére három hét emelkedését törölték. Az ázsiai tőzsdék már hetek óta eleve egy korrekciós hangulatban voltak, korábban a kínai és az indiai tőzsdeindex is 4 havi mélypontra süllyedt, ahonnan ma reggel egyedül a kínai index tudott pluszt felmutatni.
Szerző: Reuters - Világgazdaság Online


Oldal:  1 2 3 4 [5] 6 7 8

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 3.9789 másodperc, 2.7035 lekérdezési idõ.