Lévai György a NÉP elnökének oldala

Az IMF vezetője szerint háborútól kell tartani
Írta: szerda 02 február 2011 - 12:28:41 |

{FBLIKENEWS} A Nemzetközi Valutaalap (IMF) készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a lázadás-sújtotta Egyiptomnak gazdasága újjáépítéséhez - jelentette ki az IMF vezetője.
Dominique Strauss-Kahn ugyanakkor arra figyelmeztette a kormányokat, hogy birkózzanak meg a munkanélküliség és a jövedelemegyenlőtlenség problémájával, mert különben háború kirobbanását kockáztatják meg. Szerinte a dráguló élelmiszerárak "potenciálisan pusztító következményeket" idéznek elő a szegényebb országokban. Ázsia gyorsan növekvő gazdaságai a "katasztrófa" kockázatával szembesülnek – fogalmazott Strauss-Kahn az AFP jelentése szerint.Az IMF szerint összességében az egyenlőtlenségek olyan feszültséget generálnak, amely kisiklathatja a törékeny globális gazdasági élénkülést, sőt akár fegyveres konfliktust is előidézhet.  Strauss-Kahn, arra is figyelmeztetett, hogy a feszültség növekedésével a kereskedelmi és a pénzügyi protekcionizmus növekedésének lehetnénk a szemtanúi. Strauss-Kahn leszögezte: a növekvő szociális és politikai instabilitás nem csak kereskedelmi, de valós háborúk kirobbanásához vezethet.

Az IMF vezetője a globális gazdaság egészét illetően is aggodalmának adott hangot. Strauss-Kahn megfogalmazása szerint bár a kilábalás tart, annak jellege nem megfelelő és akár a következő válság kialakulásának is tápot adhatnak a jelenlegi feszültségek.
Szerző: AFP - Világgazdaság Online


Újra lángba borulhat a Közel-Kelet
Írta: szerda 02 február 2011 - 12:06:03 |

{FBLIKENEWS}
Az Egyiptomban kialakult feszültség hatására egyes konténerhajók elkerülik az arab országokban lévő kikötőket, hogy más országokban vételezzenek üzemanyagot.

dél-koreai Hanjin Shipping közölte, hogy átirányítja egyes hajóit, mert Port Saidban és Alexandriában a létszámhiány miatt nem tudja folytatni működését. Tegnap a DP World, valamint az AP Moller-Maersk is közölte, hogy felfüggeszti tevékenységét az egyiptomi kikötőben. A vállalatok azzal kapcsolatban nem közöltek adatokat, hogy összesen hány teherszállítót érint az útvonalak áttervezése - jelenti a BBC.A Szuezi-csatorna hatósága ugyanakkor közölte, hogy a csatornán áthaladó hajóforgalomra az egyiptomi események nem hatottak ki. A Maersk is hangsúlyozta, hogy nem vonul ki a forrongó országból. Mindenesetre a Szuezi-csatorna működésével kapcsolatos aggodalmak továbbra is felhajtják az olaj árát.


A tengeri útvonalon északi irányba naponta mintegy egymillió hordó kőolaj és finomított olajtermék halad át, míg a Szuezi-öbölt és a mediterrán térséget összekötő SuMed vezetéken további napi 1,1 millió hordó kőolajat szállítanak. Ez a mennyiség a globális olajtermelés mintegy két százalékát teszi ki. Ha a Szuezi-csatornán áthaladó szállítást a válság akadályozná, az az olajárat rövid távon jelentősen befolyásolhatja.

A szuezi átjáró nélkül ugyanis a Közel-Keletről Európa és az USA felé tartó tankereknek meg kellene kerülniük Afrikát, ami közel tízezer kilométeres kitérőt jelentene.Az egyiptomi helyzet olajpiacra gyakorolt hatásának fő kérdése az, a válság mennyire terjed át a közel-keleti régióra, ahol Egyiptomhoz képest jóval jelentősebb olajtermelő országok találhatók.A palesztinok feszülten figyelik az egyiptomi fejleményeket, miután Mubarak elnök kedden késő este közölte, hogy nem indul ismét az elnöki tisztség elnyeréséért. Sem a Palesztin Hatóság, sem, Mahmud Abbasz nem nyilatkozott hivatalosan az egy hete tartó tüntetésekről. Hasonlóan szótlan volt eddig a Hamasz, amelynek vezetője, Ahmed Juszef annyit mondott: megvárják, míg a helyzet stabilizálódik."A stabilitás és a közrend hiánya az, ami aggaszt bennünket" - hangoztatta viszont Hanan Ashravi, a Palesztin Felszabadítási Szervezet végrehajtó bizottságának tagja, hangsúlyozva, hogy csak magánszemélyként beszél.BETEGSÉG FELMONDÁS UTÁN: ELFELEJTHETJÜK A KÖZÖS MEGEGYEZÉST?
Írta: kedd 28 december 2010 - 13:34:29 |

{FBLIKENEWS}

A munkaadó visszavonná a közös megegyezést, mert alkalmazottja a munkaviszony megszűnése előtt megbetegedett. Tehet ilyet? Olvasónk kérdésére Horváth Linda, az Adózóna munkajogásza válaszol.


Mind a munkáltató, mind a munkavállaló aláírta a közös megegyezést, melyben rögzítették az egyedi megállapodás alapján bizonyos összeg jutalomként történő kifizetését valamint a munkaviszony megszüntetésének időpontját, és azt hogy a munkáltató eltekint a felmondási idő ledolgozásától. A munkaviszony megszüntetése előtt a munkavállaló megbetegedett és betegállományba ment. A munkáltató arra történő hivatkozással, hogy a munkavállaló nem dolgozik, vissza szeretné vonni a közös megegyezést, különösen a megállapított jutalom kifizetését. Kérdésem, van-e erre lehetősége? Nem gondolom, hogy a munkavállaló hibája, hogy beteg lett.

A közös megegyezés „visszavonására” a munkáltatónak nincs lehetősége. A törvényi szabályoknak megfelelően ugyan megtámadhatja a megállapodást a munkáltató, a munkavállaló időközben bekövetkezett betegsége azonban nem megfelelő megtámadási ok.

http://adozona.hu


Kína és Oroszország nem használja többé a dollárt
Írta: hétfő 20 december 2010 - 09:01:10 |

{FBLIKENEWS}
Kedden Vlagyimír Putyin, és Wen Jiabao között lezajlott tárgyaláson a két fél megállapodott, hogy többé nem használják a dollárt egymás közötti üzletek lebonyolításához. Ezentúl csak saját pénznemeiket fogják használni - jelentették ki.A bankok már megkezdték kidolgozni a két valuta egymás közötti átváltásának legfontosabb részleteit. Nemsokára már a piacon, és a bankokban így fogják váltani a valutákat. Mivel a dollár nagyon instabil lett, muszáj volt egy lépést tenni a biztonságosabb pénzvilág felé."Ez egy nagy lépés a konszolidáltabb, és biztonságosabb bankvilág felé"

Megállapodások születtek a légi közlekedésről, a vasútépítésekről, vámügyekről, a szellemi tulajdonokról, és a kultúrák védelméről.További egyeztetések kezdődtek a Kínába szánt gáz, és energia árairól. Kína kedvezményeket szeretne, Oroszország viszont azt, hogy Kína is teljes árat fizessen, mint Európa. A két ország közötti megállapodások alapjait a két miniszterelnök letette, a részletek letárgyalása az ágazatok vezetőire vár.
A tárgyalások befejezésére a jövő év közepére számítanak.
Továbbá katonai együttműködésről állapodtak meg, és kifejezték, hogy sosem volt még országaik között ilyen jó és erős a viszony.Wen kijelentette, hogy továbbra is elősegíti Moszkva törekvéseit, mind a földrajzi, mind a gazdasági érdekköreit felhasználja, hogy Moszkvát segítve, közösen tovább munkálkodjanak egy "ésszerű, és méltányos új rend kialakításán".A kínai miniszerelnök kijelentette továbbá azt is, hogy nem kívánja a dollár bukását, de intézkedésekkel meg kell védeni a saját valutáikat a kockázatos dollártól.Ezzel újabb hatalmas csapás érte az USA bankvilágot és a nemzetközi zsidóságot.

Gyártó István – Jövőnk.info


Összeomlóban a dollár – jön a válság-cunami?
Írta: hétfő 20 december 2010 - 08:57:31 |

{FBLIKENEWS} Vlagyimir Putyin felemelte a hangját a dollár monopolizmusa ellen. Véleménye szerint ez a monopol helyzet káros a világgazdaságra.

Ez a hír, és hogy Kína és Oroszország nem akar dollárt használni, jóval nagyobb jelentőségű, mint ahogy a sajtó hírt ad róla. Valójában minden fontosabb, vagy értelmesebb gazdasági szakember tudja, és mélyen kussol róla, hogy ne törjön ki a pánik. Amennyiben a kínai és az orosz gazdasági szakembereknek sikerül megoldani a közvetlen átváltás problémáit, valószínű, hogy sok ország csatlakozik ehhez a rendszerhez. Ez a dollárnak nem a gyengülését, hanem egyszerű kivégzését jelenti.

Már csak egy lépés, hogy Oroszország és Kína megszabaduljon dollárkészleteitől, amely miatt a dollár minden értékét el fogja veszíteni. Ez bármikor megtörténhet. Nem vesztené el minden értékét, ha csak a reális gazdasági-pénzügyi folyamatokat nézzük (akkor csak kb. 30-40%-ot esne az értéke), de a kialakuló pánikot nem lehet majd megfékezni, és a dollár semmivé válik (esélyes a hiperinfláció).

Az események tükrében ez bármikor bekövetkezhet. Holnap is. És akkor nincs amerikai gazdaság, amerikai vagyon, bankvilág, multicégek, sem semmi más. Euró sincs, hiszen az az európai gazdaságon keresztül a dollárhoz kötött. 

Államadósságok sincsenek, tehát például rendkívül eladósodott hazánk tulajdonképpen kap egy ezermilliárd dollárnak (tavalyi értéken) megfelelő tőkeinjekciót az oroszoktól és a kínaiaktól (hiszen megsemmisül nagyjából ekkora adósságunk, amely az állami szektort, a vállalati szektort és a lakosságot is egyaránt, szétosztva terheli).


Nem véletlen, hogy a koreai háborúval annyira kiélezni próbálják a helyzetet a cionisták, hiszen szó szerint a teljes összeomlás, megsemmisülés fenyegeti őket.

Tamási Attila – Jövőnk.info

Nemzeti InternetFigyelő


Oldal:  1 2 3 4 5 [6] 7 8

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf


Oldal létrehozási idõ: 3.8579 másodperc, 2.6955 lekérdezési idõ.