Lévai György a NÉP elnökének oldala

Külföld

Külföld
Görögország felmondja az IMF hitelszerződést és államosítja a bankokat
Írta: vasárnap 13 május 2012 - 09:02:41 |


GörögországJelenleg a Syriza párt vezetőjénél, Alexisz Ciprasznál van a kormányalakítás joga.
A korábbi két nagy párttal már lezajlottak a tárgyalások.
Cipraszt a tárgyalószobát elhagyva bejelentette, hogy az Új Demokrácia és a Pasok pártokkal nem hoz létre koalíciót, mert a tárgyalások során világossá vált, hogy az IMF hitelszerződést akarják megmenteni, nem a nemzetet. Ciprasz nyilvános beszédében kijelentette, hogy vasárnap a választók visszautasították a megszorítás-párti szerveződéseket.
A Syriza párt vezetője beszéde végén semmisnek nyilvánította a Görögország és az IMF közt fennálló hitelszerződést, és felszólította az Új Demokrácia, illetve a Pasok párt vezetőit, hogy vonják vissza az írásba adott nyilatkozataikat a hitelszerződés melletti elkötelezettségről, és küldjék meg azt Brüsszelnek.

A Syriza vezetője egyben öt pontban összefoglalta azt a gazdaságpolitikát, amit az általa létrehozni szándékozott kormánykoalíció képviselne. Ezek:

1. A hitelszerződés azonnali felmondása

2. Minden olyan intézkedés megtagadása, ami a munkatörvénykönyvet is érintené

3. A választási rendszer azonnali módosítása és a miniszteri mentelmi jog felfüggesztése

4. A bankok államosítása

5. Bizottság felállítása a hitelválság leggyorsabb megoldásainak kidolgozásáraTovább...

Külföld
Átverik a sógorok a magyar munkavállalókat
Írta: hétfő 14 március 2011 - 12:08:35 |

Számtalan trükköt találnak ki osztrák szociális csalók, hogy rászedjék a magyar vendégmunkásokat - írja a Népszabadság. Gyakran be sem jelentik őket, és nem kapják meg az egyébként járó pluszjuttatásokat.

Szerveződnek a szociális csalók Burgenlandban, az osztrák munkavállalóknak ezért is össze kell fogniuk a magyarokkal a május elsejétől felszabaduló munkaerőpiacon - állítja Anton Wesselich, a Pro-Ge szakszervezet tartományi titkára.A Népszabadság beszámolt egy Jánossomorján tartott fórumról, ahol a főként a nyugati határ menti településekről érkezett érdeklődőket tájékoztatták a lehetőségekről és a veszélyekről.

munka
Az osztrák szakszervezeti vezető elmondta: a munkaadók számtalan trükköt találnak ki, rábeszélik a magyarokat arra, hogy jobb, ha csak heti húsz órára jelentik be őket, a többi pénzt zsebbe kapják.


Próbálkoznak azzal is, hogy az aláíratott német nyelvű szerződés teljesen mást tartalmaz, mint a munkavállaló által is elolvasott magyar.


Nem utalják nekik az időarányosan az idénymunkásoknak is automatikusan járó 13. és a 14. havi fizetést, a túlmunkáért pedig legalább 50 százalékos felár járna, ezt sem kapják meg. Sokukat pedig be se jelentik, noha a munkavállaló úgy tudja, legálisan dolgozik.Ausztriában jelenleg 27 ezer magyar állampolgár dolgozik legálisan, közülük mintegy 12 ezren a közeli Burgenland tartományban.


Forrás: Népszabadság,
hirado.hu


Külföld
Autós felvonulással tiltakoztak a magas benzinárak miatt
Írta: hétfő 14 március 2011 - 12:02:13 |

Összesen több tízezer autós tiltakozott vasárnap Bulgária több városában a magas benzinárak miatt.

A fővárosban, Szófiában a parlamentnél gyülekeztek dudáló, a fényszórókat villogtató autós tüntetők. Követelték, hogy a kormány fékezze meg a benzinárak szárnyalását.

Fotó: data.sporthirado.hu

A fekete-tengeri kikötővárosokban, Burgaszban és Várnában, valamint a Duna menti Ruszéban és a középső országrészben, Plovdivban egyaránt hosszú kocsisorok kígyóztak a benzinkutaknál, mert az interneten meghirdetett tiltakozó akció résztvevői egy-egy leváért (körülbelül 140 forintért), mintegy fél liter benzint tankoltak.A tiltakozók azt mondják, a kormánynak meg kellene akadályoznia, hogy az orosz Lukoil többségi tulajdonában lévő burgaszi finomító újabb - a tüntetők szerint "spekulatív" - áremelést hajtson végre, vagy pedig csökkentenie kellene az áfát.

A bolgár fuvarozók a jövő hétre sztrájkot hirdettek.A kormány utasította a versenyhivatalt, vizsgálja meg, hogy az ágazat szereplői közötti kartell-megállapodás nem játszott-e közre a benzinárak emelkedésében. Bulgáriában több éves rekordokat döntenek az üzemanyagárak; egy liter benzin átszámítva 342 forintba kerül, egy liter gázolaj ára 2,55 leva (356 forint).

Szerző: MTI Eco vg.hu


Figyelem az oldalon megjelenő írásokban szereplő helyek, adatok, dátumok, életrajzi adatokban szereplő átfedések, vagy simán csak átfedések, pusztán a véletlen művei, szüleményei ! Az, hogy a blogon megjelent cikkekben szereplő emberek ugyanazon a helyen éltek, dolgoztak vagy ugyanabba az iskolába jártak szintén csak a véletlen szüleményei.
Minden az ilyen adatokból levont összefüggés, vagy következtetések pusztán a véletlen művei !

Hírek átvehetőek ezen rss hírforrások használatával.
rss1.0
rss2.0
rdf