Hír: Így változik az életünk 2013 január 1-től
(Kategória: Gazdaság)
Küldte: Kukori
szombat 29 december 2012 - 11:48:47


Számos területen hoz változást az új év Magyarországon, összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Adó-, bér- és nyugdíjváltozásokkal indul 2013

Kezdjük az egyik legfontosabbal: szinte csak újdonságot hoz 2013 az adózásban. Ennek lesz aki örül, de a többség igencsak szívhatja a fogát. Módosul a családi kedvezményre vonatkozó néhány szabály is.

Jó hír, hogy januárban 5,2 százalékkal emelkedik azok ellátása, akiknek 2012. december 31. előtt öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot állapítottak meg. Az emelés alapja a novemberben visszamenőleg 1,6 százalékkal megnövelt, decemberben folyósított összeg lesz.

A minimálbér jövőre az idei 93 ezer forintról 98 ezerre nő - ez csaknem 5,4 százalékos növekedés -, a szakmunkás minimálbér pedig 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik, 5,6 százalékkal.

Január elsejétől teljes egészében hatályba lép az új Munka törvénykönyve (Mt.). Egyebek közt változik a szabadságolás, jön a távolléti díj. A parlament még októberben álláskeresőket érintő szabályváltozásokról is döntött.
Az újév rezsicsökkentést is hoz: januártól 10 százalékkal csökken a lakosság számára a távhő, a villamos energia és a földgáz ára. Ezzel együtt, a hátralékos fogyasztóknak nem árt tisztában lenni azzal a ténnyel is, hogy a legtöbb közszolgáltatónál január első napjaiban jár le az ünnepekre önként vállalt kikapcsolási moratórium. (Közvetve ide kapcsolódik, hogy január elsején emelkedik a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból termelt áram kötelező átvételi ára.)

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében drágul az élet Budapesten, így például a kéményseprés, vagy éppen a kegyeleti szolgáltatások ára is emelkedik. Egyúttal 2013 számos változást hoz a fővárosi tömegközlekedésben is: új bérlettípusok jönnek, megújul a járműpark, megjelenik az elsőajtós felszállási rend és több közterület-felügyelő segíti az ellenőrök munkáját. A normál tömegközlekedési tarifák emelkedése mellett az extra szolgáltatások ára is emelkedik majd, inflációkövető módon.

Január elején biztos nem változnak a vasúti és a Volán-tarifák − legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a társaságok még nem hozták nyilvánosságra az esetleges árváltozásról szóló tájékoztatójukat.

Az autósok a jövő évben is az ideivel megegyező árakon vásárolhatnak e-matricát a személygépkocsikra − közölte a fejlesztési minisztérium. A szaktárca a megtett úttal arányos elektronikus díjfizetés jövő nyárra tervezett bevezetéséhez igazítja a jogszabályi előírásokat. Ennek alapján változás, hogy a 3500 kilogrammnál nagyobb össztömegű tehergépjárművekre januártól nem lehet majd éves matricát váltani.

A felsőoktatást illetően, diáktüntetéseket és egyeztetéseket követően az emberi erőforrások minisztere, az oktatásért is felelős tárcavezető arról döntött, hogy a 2013-as általános felvételi eljárásban felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben, egységes, osztatlan képzésben mely szakokon vehető igénybe magyar állami ösztöndíj.

Új korszak az építésügyben

Januárban indul a járási - a fővárosban pedig a kerületi -  hivatali rendszer, a hivatalok vezetőit már kinevezte a kormányfő. A régi-új szisztéma hatályba lépésével új időszámítás kezdődhet a magyar építésügyben.

Visszaveszik a 62 év feletti bírókat. Soron kívüli eljárásban intézkedett Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az idén nyugdíjazott bírák munkaügyi pereiben eddig jogerőre emelkedett ítéletek alapján, és megkezdte a bírák ismételt kinevezésére vonatkozó előterjesztések megküldését a köztársasági elnökhöz − adta hírül a hivatal. Az OBH elnöke 2013. január 1-jével tett javaslatot a bírák határozatlan időtartamra szóló kinevezésére.

Változások az egészségügyben

A december 27-ei Magyar Közlönyben megjelent salátatörvényből többek közt kiderül, hogy bővül a gyógyászati segédeszközök támogatással történő javítására jogosultak köre, módosulnak a gyógyszerhamisítással kapcsolatos intézkedéseket, szigorodik a TAJ-kártya használata is 2013-ban.

forrás: Napi gazdaság


Ezen hír származási helye: Lévai György a NÉP elnökének oldala
( http://levaigyorgy.info/news.php?extend.119 )


Oldal létrehozási idõ: 1.9778 másodperc, 0.5349 lekérdezési idõ.