Hír: Így venné el a korhatár előtti nyugdíjat a Fidesz
(Kategória: Közélet)
Küldte: Shark
hétfő 16 május 2011 - 10:54:51


Megszüntethetővé vagy csökkenthetővé tenné a korengedményes nyugdíjat Lázár János és Balsai István.

A két fideszes politikus alkotmánymódosítási javaslatot nyújtott be a parlament elé, s ha társaik rábólintanak a tervre, megnyílik az út ahhoz, hogy mintegy másfél millió, a 62 éves öregségi nyugdíjkorhatár előtt visszavonult ember nyugdíja legyen alacsonyabb vagy teljes egészében elvegyék.


Kép: blikk.hu

A javaslat szerint külön törvényben kellene rendezni a feltételeket, a keret azonban szigorú: minden olyan nyugdíj összege csökkenthető, amelyet a korhatár betöltése előtt állók kapnak. Egy másik lehetőség lenne szociális ellátássá alakítani a nyugellátást. Azoknál viszont, akik még képesek a munkavégzésre, meg is szüntethetik a nyugdíj folyósítását.

Ez nem azt jelentené, hogy automatikusan megszűnnének a 62 éves kor előtt adott ellátások, a jogszabály-módosítási javaslat kiemeli, törvény megállapíthat nyugellátást a korhatár előtt állóknak is.
Az alkotmánymódosítási javaslat egyéb passzusaiban kitér az Alkotmánybíróság (AB) helyzetére is. Ennek alapján nem az új alaptörvény hatálybalépésekor, jövő év elején nőne meg 11-ről 15-re az AB létszáma, hanem már július 31-ig fel kellene tölteni a testületet. Szintén eddig kellene az Országgyűlésnek megválasztani az új AB-elnököt, aki szeptember 1-jén kezdhetné meg a munkáját. Sz. I.

Szerző: VilággazdaságEzen hír származási helye: Lévai György a NÉP elnökének oldala
( http://levaigyorgy.info/news.php?extend.98 )


Oldal létrehozási idõ: 1.7128 másodperc, 0.5515 lekérdezési idõ.